Η πρωτεΐνη πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό στις διατροφικές συζητήσεις: Από τα δημητριακά του πρωινού μέχρι το γιαούρτι, το ψωμί, τα ζυμαρικά, ακόμη και τις σοκολάτες, παντού δίνεται έμφαση στο πρωτεϊνικό περιεχόμενο. Τα παιδιά δεν αποτελούν, φυσικά, εξαίρεση από αυτή την τάση που φαίνεται να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να αντιμετωπίζουν συχνά έναν επιπλέον προβληματισμό: Λαμβάνουν τα παιδιά τους επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών;

Οι πρωτεΐνες είναι, πράγματι, απαραίτητες για έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής τους. Σπάνια υπάρχει ανάγκη για εμπλουτισμένα τρόφιμα, σκόνες πρωτεΐνης ή άλλα συμπληρώματα, για να ενισχυθεί η πρόσληψή τους, τονίζει σε άρθρο της στο The Conversation η kyr;ia Σοφία Κομνηνού, Λέκτορας Δημόσιας Υγείας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Swansea.

Κατανοώντας τις πρωτεϊνικές ανάγκες των παιδιών

Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως 0,8-1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά έχουν υψηλότερες ανάγκες σε πρωτεΐνες σε σχέση με το μέγεθός τους λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους, αλλά οι απόλυτες απαιτήσεις τους εξακολουθούν να είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων, λόγω του χαμηλότερου σωματικού βάρους:

  • Βρέφη (κάτω του 1 έτους): 12-15 γραμμάρια την ημέρα, που συνήθως καλύπτονται από το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη. Η ταχεία ανάπτυξη -διπλασιασμός του βάρους γέννησης σε 6 μήνες, τριπλασιασμός σε ένα έτος- καθορίζει αυτή την απαίτηση.
  • Νήπια (1-3 ετών): Περίπου 15 γραμμάρια την ημέρα.
  • Παιδιά (4-6 ετών): Περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα.
  • Παιδιά (6-10 ετών): Περίπου 28 γραμμάρια την ημέρα.
  • Προέφηβοι (9-13 ετών): Τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια χρειάζονται περίπου 34 γραμμάρια την ημέρα.
  • Έφηβοι (14-18 ετών): Τα κορίτσια χρειάζονται περίπου 46 γραμμάρια, τα αγόρια περίπου 52 γραμμάρια την ημέρα.

Πρωτεΐνες στα καθημερινά τρόφιμα

Πολλά κοινά τρόφιμα παρέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών:

  1. Ένα φλιτζάνι γάλα (240 ml) ή μισό φλιτζάνι φακές/φασόλια: ~8g πρωτεΐνης
  2. Ένα αυγό ή μια φέτα τυρί: ~6g πρωτεΐνης
  3. 100g ελληνικό γιαούρτι ή 40g κοτόπουλο: ~10g πρωτεΐνης

Ακόμη και τρόφιμα που δεν συνδέονται συνήθως με την πρωτεΐνη συμβάλλουν στην πρόσληψή της: Ζυμαρικά (~5 g/100 g), ρύζι (~3 g/100 g) και ψωμί (~2 g ανά φέτα). Συνήθως, δε χρειάζεται να παρακολουθείτε σχολαστικά την πρόσληψη πρωτεΐνης ή να συμπληρώνετε τη διατροφή του παιδιού με εμπλουτισμένα τρόφιμα, εκτός αν είναι «δύσκολο» στο φαγητό, επισημαίνει η ειδικός.

Η «παγίδα» της υπερβολικής έμφασης στις πρωτεΐνες

Η υπερβολική έμφαση στις πρωτεΐνες μπορεί να δημιουργήσει άγχος κατά τη διάρκεια των γευμάτων, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη μακροπρόθεσμη σχέση του παιδιού με το φαγητό. Μπορεί, επίσης, να μειώσει ακούσια την κατανάλωση άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η έμφαση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών, συστατικών ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου, αλλά και τη συνολική ευεξία.

Τα παιδιά χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή με μακροθρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη, εκτός από πρωτεΐνες. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν επίσης να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού, περιορίζοντας μερικές φορές την πρόσληψη άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στους νεφρούς, το ήπαρ και την οστική πυκνότητα των ενηλίκων. Ωστόσο, μελέτες υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών στην πρώιμη ηλικία μπορεί να συμβάλει στην υπερπρόσληψη βάρους. Επομένως, μέτρον άριστον.

Συμπέρασμα

Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού, αλλά τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν ήδη επαρκείς ποσότητες από μια ισορροπημένη διατροφή. Συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη για πρωτεϊνικά ροφήματα, σκόνες ή εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η προτεραιότητα στην ποικιλία και την ισορροπία στα γεύματα -και όχι η εστίαση σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό- παραμένει η καλύτερη προσέγγιση για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Τυρί κότατζ ή γιαούρτι; Ποιο είναι το πιο «δυνατό» σνακ με την περισσότερη πρωτεΐνη;

Ποιους κινδύνους κρύβουν τα επεξεργασμένα σνακ πρωτεΐνης για τον οργανισμό – Ένας καθηγητής εξηγεί

Πρωτεΐνη δεν έχει μόνο το κρέας – Ανακαλύψτε 8 φρούτα με πρωτεΐνη και βάλτε τα στο πιάτο σας