«Η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού και έχει αναπτύξει σημαντική κουλτούρα στον τομέα του παιδικού εμβολιασμού.

Επίσης αναπτύσσει κουλτούρα και στα εμβόλια των ενηλίκων.

Είμαστε ένας από τους λαούς στην Ευρώπη, που συμφωνούμε περισσότερο από άλλες χώρες ότι με τα εμβόλια αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες.
Οι εμβολιασμοί είναι μια κοινωνική υποδομή η οποία επηρεάζει δραστικά το επίπεδο ευημερίας μας, αποτελούν βασική παράμετρο για την κοινωνία. Εγγυώνται την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας καθώς αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας  και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας.» ειπε ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τους λόγους για τον εμβολιασμό ως εγγύηση για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα ανέπτυξε ο κ.Αθανασάκης: «Γιατί εγγυώνται τη διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρα; Γιατί έχουμε μικρότερη νοσηρότητα στην παιδική ηλικία , βελτιωμένη ανάπτυξη, τα παιδιά πηγαίνουν σταθερά στο σχολείο και λαμβάνουν και καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης
Επίσης εξασφαλίζεται μικρότερη νοσηρότητα στις ηλικίες άνω των 65 και βελτίωση του υγιούς προσδόκιμου επιβίωσης, απαραίτητη παράμετρος για την Ελλάδα, υπό το πρίσμα του μέλλοντος».

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια εξαιρετικά αποδοτική παρέμβαση

Ουσιαστικά αποτελεί μια επένδυση για το σύστημα υγείας. Για παράδειγμα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, για κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στον εμβολιασμό, επιστρέφουν στην κοινωνία έως και 51 δολάρια.

Στη χώρα μας και ειδικά για την περίπτωση των εμβολιασμών έναντι της Covid-19, η σχέση κόστους-οφέλους για τον εμβολιασμό εκτιμάται σε τουλάχιστον 1 προς 4 (οφέλη αξίας 4 ευρώ για το σύστημα υγείας για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται).

Σε καθαρά οικονομικούς όρους και μόνο υπό την οπτική του συστήματος, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θετικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής των πασχόντων και των οικείων τους από τον εμβολιασμό.

Εμβολιασμοί, η κορωνίδα των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας

Οι εμβολιασμοί αποτελούν την κορωνίδα των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας σήμερα. Παρέμβαση η οποία παράγει ένα πραγματικό δημόσιο αγαθό και στοιχειοθετεί μια κοινωνική υποδομή. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού στην ΕΕ, με καλές επιδόσεις στα παιδιά και στους εφήβους, με βελτιωμένες επιδόσεις στους εμβολιασμούς ενηλίκων.

«Το επόμενο βήμα για τη χώρα, πιθανότατα, θα πρέπει να είναι η κατάρτιση και εφαρμογή μιας Εθνικής Πολιτικής για τους Εμβολιασμούς» κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πώς θα χτίσουμε ένα νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Κουγιουμουτζής: Χρειάζεται επανασχεδιασμός του Συστήματος Υγείας – Με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Μαρία Θεοδωρίδου: Ανεμβολίαστο ένα στα επτά παιδιά