Την ανακούφισή της που θα μιλήσει για άλλα εμβόλια και όχι αυτά του κορωνοϊού, τόνισε αστειευόμενη η Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την έναρξη της ομιλίας της με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων: Η αξία της δια βίου ανοσοποίησης», στην ημερίδα του yeiamou.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί ισχυρή πρόληψη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ιατρική παρέμβαση που μειώνει την παιδική θνησιμότητα και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης», ανέφερε. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι συνιστά ένα από τα λίγα προληπτικά μέτρα της Δημόσιας Υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά οικονομικά οφέλη καθώς μειώνει το κόστος των υπηρεσιών υγείας.

Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην παρασκευή νέων εμβολίων, ο πλούτος της γνώσης που έχουμε για τον εμβολιασμό «πρέπει να κατανεμηθούν σωστά προς όλους» τόνισε. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος εξήγησε τον ρόλων των επιτροπών εμβολιασμών στις χώρες προς επίτευξη του παραπάνω στόχου, παραθέτοντας τα στοιχειά που λαμβάνει υπ΄ όψιν η δική μας Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβολιαστικό πλάνο στον ανήλικο και ενήλικο πληθυσμό.

Διαθέσιμα και υπό ανάπτυξη εμβόλια

Διαμόρφωση Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους παράγοντες που λαμβάνει υπ’ όψιν η επιτροπή για τη διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού(ΕΠΕ), στους οποίους περιλαμβάνονται:

τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα στοιχεία λοιμωδών νοσημάτων δηλαδή και η εμβολιαστική κάλυψη:

-οι επικαιροποιημένες γνώσεις για τη διάρκεια προστασίας
-τις διεθνείς συστάσεις σχετικά με νέα εμβόλια και απόσυρση παλαιών
-την αξιολόγηση του κόστους / ωφέλειας

-Παγκόσμια δεδομένα εμβολιαστικής κάλυψης

«Ένα στα επτά παιδιά παραμένει ανεμβολίαστο. Η ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπιστούν», ανέφερε με αφορμή την αναλογία, προσθέτοντας ότι «τα εργαλεία υπάρχουν αλλά υπάρχουν και κενά».

Παγκοσμίως ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, αναγραφόταν σε μία από τις διαφάνειες που παρουσίασε η κ. Θεοδωρίδου και σχολίασε: «Κάθε χρόνο, η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στην Ευρώπη είναι αφιερωμένη στους εμβολιασμούς. Το φετινό μήνυμα ήταν “Μακροημέρευση για όλους”. Όχι μόνο πολλά αλλά και καλά χρόνια».

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, 2022

Εμβολιασμοί ενηλίκων

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε την ανάγκη εμβολιασμού και στον ενήλικο πληθυσμό, αφού έτσι χτίζεται το τείχος προστασίας έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων και ενισχύεται η ανοσία που επετεύχθη με τους παιδικούς εμβολιασμούς και φυσιολογικά φθίνει με τον χρόνο.

Η διατήρηση της συλλογικής ανοσίας συμβάλλει καθοριστικά στην αποφυγή επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων. Η υγεία αποτελεί κύριο παράγοντα οικονομικής ευημερίας και μακροημέρευσης, τόνισε σχετικά με την προστασία της υγείας ως εχέγγυο της παραγωγικότητας και ποιοτικής ζωής.

Στόχοι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Καταληκτικά, η πρόεδρος αναφέρθηκε στους στόχους της Επιτροπής για την εξασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας από τα εμβόλια σε πληθυσμιακό επίπεδο μέσα από:

-την καταγραφή και παρακολούθηση μέσω του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Εμβολιασμών (Registry), με διασύνδεσή του με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Πέραν του 1 εκατ. φτάνουν τα εμβόλια που έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά από τον περασμένο Ιούνιο.

-τη διατήρηση υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης όλων των ηλικιών, με τα συνιστώμενα εμβόλια σε όλες τις χώρες. Προσέγγιση και εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων.

-τη συνεχή ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού που, ενδεχομένως, θα μειώσουν την αμφισβήτηση – άρνηση για τα εμβόλια.

-την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια, τον πυλώνα για την πρόληψη των νοσημάτων μέσω του εμβολιασμού.

Μέριμνα για τον εμβολιασμό ειδικών ομάδων

«Να γίνει δυνατή η πρόσβαση όλων, παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, σε μονάδες ή κέντρα που μπορούν να προσφέρουν τον εμβολιασμό. Το 70% των παιδιατρικών εμβολιασμών προ πανδημίας γίνονταν από τους ιδιώτες παιδιάτρους. Σε αυτό βοηθά ότι οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα για τον εμβολιασμό. Υπάρχει εδώ όμως και το ζήτημα της ανισότητας. Στην επιδημία της ιλαράς, αυτές οι 3.000 περιπτώσεις ήταν παιδιά Ρομά. Στη χώρα μας πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα για τον εμβολιασμό μετακινούμενων πληθυσμών. Υπήρχε προγραμματισμός για τα παιδιά των προσφύγων. Θα πρέπει να υπάρξει μια στόχευση για ομάδες όπου δεν περιμένουμε το παιδί να πάει στον γιατρό αλλά ο γιατρός στο παιδί» ήταν η επισήμανση της κ. Θεοδωρίδου σε ερώτημα που της τέθηκε κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης. «Το κενό ελπίζουμε να καλυφθεί με τη  βοήθεια της ηλεκτρονικής καταγραφής. Περιμένουμε η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Χαμπίδης: H τεχνολογία συνέβαλε θετικά στο εμβολιαστικό πλάνο

Γιάννης Τούντας: Η Δημόσια Δαπάνης Υγείας θα πρέπει να αυξηθεί

Άγις Τσουρός: Η Δημόσια Υγεία σήμερα πρέπει να είναι στο προσκήνιο