Ομιλία με θέμα «Σύγχρονη Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία», πραγματοποίηση στην ημερίδα του ygeiamou, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κατά την έναρξη της ομιλίας της επεσήμανε τον ρόλο της δημόσιας υγείας και πώς μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά αλλά και να προφυλάξει το σύστημα υγείας.

«Η δημόσια υγεία αφορά όσα εφαρμόζονται σε μαζικό επίπεδο, προγράμματα που αφορούν ολόκληρες ομάδες πληθυσμών ή ατόμων με νοσήματα. Προσπαθούμε να δώσουμε σάρκα και οστά στα εργαλεία που έχουμε για την προστασία του πληθυσμού», επεσήμανε η γενική γραμματέας.

«Έχουμε συνηθίσει να είμαστε παθητικοί δέκτες», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη, επικαλούμενη σημαντικά σημεία παθογένειας όπως η υπεριατρικοποίηση και η παθητικότητα των πολιτών, το έλλειμμα ουσιαστικής γνώσης που αναδείχθηκε τις ημέρες της πανδημίας οπότε είδαμε κόσμο να συρρέει στα νοσοκομεία χωρίς να συντρέχουν οι πραγματικοί λόγοι ανάγκης. Όμως με την ενδυνάμωση, τη γνώση, την εξήγηση και ακριβή ενημέρωση καθώς και στοχευμένες πολιτικές, η δημόσια υγεία μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής και φύλακας των συστημάτων υγείας.

Τρέχοντα και υπό ανάπτυξη προγράμματα

Η κ. Αγαπηδάκη στάθηκε στη σημασία του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προωθείται μέσα από τρέχον πρόγραμμα σχετικά με ένα εμβόλιο σωτήριο για τον νέο πληθυσμό.

Μέσα στον Νοέμβριο και μέσω του Προσωπικού Γιατρού αναμένεται να εκκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου ενώ στο ευρύτερο σχέδιο και με χρηματοδότηση κυρίως από τα ταμεία ανάκαμψης σχεδιάζονται προγράμματα έναντι της παχυσαρκίας στον παιδικό και ενήλικο πληθυσμό και τον προσυμπτωματικό έλεγχο και πρόληψη για χρόνια νοσήματα μεταξύ άλλων.

Τέλος στις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια κοινωνία που αφήνει την καταγωγή να γίνεται μοίρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αγαπηδάκη, σχολιάζοντας ένα κοινωνικό φαινόμενο με επώδυνες επιπτώσεις όπως αναδείχθηκαν από τα παραδείγματα που παρέθεσε για τις σημαντικές διαφορές στην ποιότητα ζωής αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης που μπορεί να σημάνει το τυχαίο γεγονός της γέννησης σε δύο διαφορετικές περιοχές.

Το ζήτημα, τόνισε, υπερβαίνει κυβερνητικά και κομματικά προγράμματα και απαιτεί ευρείες συμμαχίες. «Είναι ζήτημα ζωής – θανάτου» ανέφερε και κατέληξε πως η υπέρβαση των «αντίξοων συνθηκών», για τον καθένα είναι ο στόχος της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Θάνος Πλεύρης: Είμαι περήφανος που πήρα δύσκολες αποφάσεις για τον εμβολιασμό

Ημερίδα: H αξία του εμβολιασμού στη μετά Covid-19 εποχή