Την έντονη διαμαρτυρία της για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, γνωστού ως clawback, στις αμοιβές των συμβεβλημένων ιατρών για ιατρικές επισκέψεις εκφράζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση υποστηρίζει ότι η επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις δεν διαθέτει επαρκή δικαιολογητική βάση, καθώς οι συγκεκριμένες υπηρεσίες υπόκεινται ήδη σε ατομικό πλαφόν.
Όπως επισημαίνει, κάθε συμβεβλημένος ιατρός μπορεί να πραγματοποιεί συγκεκριμένο αριθμό αποζημιούμενων επισκέψεων ανά μήνα, σύμφωνα με τα όρια που καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ. Κατά την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, το πλαφόν έχει θεσπιστεί προκειμένου να ελέγχεται η συνολική δαπάνη και να διατηρείται εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
Η Ένωση χαρακτηρίζει παράδοξη την εκ των υστέρων εφαρμογή ενός δεύτερου μηχανισμού περιορισμού της ίδιας δαπάνης. Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί υφίστανται οικονομική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι έχουν τηρήσει τα όρια που έχει ορίσει ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρακτική αυτή ισοδυναμεί με «διπλή περικοπή» της αμοιβής των ιατρών, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας και, όπως υποστηρίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, εγείρει ζητήματα αναλογικότητας και ασφάλειας δικαίου.
Η Ένωση αναφέρει ακόμη ότι η υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά του δημοσιονομικού κόστους στους συμβεβλημένους ιατρούς.
Όπως σημειώνει, το clawback είχε αρχικά παρουσιαστεί ως έκτακτο μέτρο, ωστόσο, κατά την εκτίμησή της, έχει εξελιχθεί σε μόνιμο μηχανισμό περικοπής των αμοιβών, ανεξάρτητα από το εάν οι πάροχοι έχουν υπερβεί τα όρια της δραστηριότητάς τους.
Η Ένωση ζητά:
Την άμεση κατάργηση του clawback στις ιατρικές επισκέψεις, στις ιατρικές πράξεις και στις διαγνωστικές εξετάσεις, επισημαίνοντας ότι οι επισκέψεις των συμβεβλημένων ιατρών ελέγχονται ήδη μέσω του ισχύοντος συστήματος πλαφόν.
Την αναδρομική διαγραφή ή επιστροφή των ποσών που έχουν παρακρατηθεί από την εφαρμογή του μηχανισμού στις ιατρικές επισκέψεις.
Την έναρξη θεσμικού διαλόγου με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τη διαμόρφωση ενός, όπως αναφέρει, δίκαιου, βιώσιμου και προβλέψιμου συστήματος αποζημίωσης των συμβεβλημένων ιατρών.
Τέλος, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσουν άμεσα το ζήτημα, με στόχο, όπως σημειώνει, την ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της συμβεβλημένης ιατρικής.
Διαβάστε επίσης
Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης φαρμάκου που χρειάζεται η Ελλάδα – Τι προτείνουν οι ειδικοί του CLEO
ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα «ασθενεί» στις κλινικές μελέτες – Το κόστος για την Υγεία και την οικονομία