Η παιδική παχυσαρκία εξελίσσεται πλέον σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας και έφηβοι παγκοσμίως ζουν με παχυσαρκία παρά με χαμηλό σωματικό βάρος, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.
Το εν λόγω φαινόμενο δεν αφορά μόνο χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά αγγίζει κάθε άκρη του κόσμου, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και την οικονομία.
Ένα στα δέκα παιδιά ζει με παχυσαρκία
Η UNICEF προειδοποιεί ότι, σήμερα, 188 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών είναι παχύσαρκα, δηλαδή περίπου 1 στα 10 παγκοσμίως. Από το 2000 έως σήμερα, τα ποσοστά παχυσαρκίας τριπλασιάστηκαν (από 3% σε 9,4%), ενώ τα ποσοστά χαμηλού σωματικού βάρους μειώθηκαν από 13% σε 9,2%. Η παχυσαρκία «βρίσκεται στην πρώτη θέση» σχεδόν σε όλες τις περιοχές, εκτός από την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.
Η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς οι παραδοσιακές διατροφές δίνουν τη θέση τους σε φθηνά, εισαγόμενα και ενεργειακά πυκνά τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, και πολλές χώρες με υψηλό εισόδημα καταγράφουν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα: στη Χιλή το 27% των παιδιών είναι παχύσαρκα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το ποσοστό φτάνει το 21%.
«Η παχυσαρκία αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες, σε μια περίοδο που η σωστή διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία των παιδιών», τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Catherine Russell.
Τα παιδιά στο στόχαστρο του διαφημίσεων
Η έκθεση τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα «ατομικής επιλογής», αλλά συνδέεται με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και το fast food (τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, ανθυγιεινά λιπαρά και πρόσθετα) κυριαρχούν στα ράφια και στα σχολικά κυλικεία. Παράλληλα, η ψηφιακή προώθησή τους δίνει στη βιομηχανία τροφίμων άμεση πρόσβαση στους νέους.
Σε παγκόσμια έρευνα της UNICEF, το 75% των νέων 13-24 ετών δήλωσε ότι είδε διαφημίσεις για αναψυκτικά, σνακ ή fast food μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ το 60% παραδέχθηκε ότι αυτές οι προωθητικές κινήσεις αύξησαν την επιθυμία τους να τα καταναλώσουν. Ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη σύγκρουση, το 68% των νέων ανέφερε παρόμοια έκθεση.
Κίνδυνοι για την υγεία – Τι προτείνει η UNICEF
Η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό ζήτημα. Πρόκειται για σοβαρή μορφή υπερβολικού βάρους που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες, υπέρταση και ορισμένους καρκίνους. Σε αυτό το πλαίσιο, η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεσα δράση. Μεταξύ των μέτρων:
- Απαγόρευση πώλησης και διαφήμισης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και αναψυκτικών στα σχολεία.
- Σήμανση τροφίμων και φορολογικά μέτρα που θα περιορίζουν τα ανθυγιεινά προϊόντα και θα ενισχύουν τα υγιεινά.
- Ενίσχυση κοινωνικών προγραμμάτων για τη στήριξη των ευάλωτων οικογενειών, ώστε να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα.
- Αυστηρές δικλείδες ασφαλείας απέναντι στις πιέσεις της βιομηχανίας τροφίμων στις δημόσιες πολιτικές.
«Σε πολλές χώρες βλέπουμε το διπλό βάρος της κακής διατροφής: Παιδιά που υποφέρουν ταυτόχρονα από χαμηλό ανάστημα και παχυσαρκία. Η θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή πρέπει να είναι διαθέσιμη σε κάθε παιδί», κατέληξε η Russell.
Τα δεδομένα με μια ματιά
- 188 εκατομμύρια παιδιά (5–19 ετών) παγκοσμίως είναι παχύσαρκα
- 1 στα 10 παιδιά ζει με παχυσαρκία
- Από το 2000 έως σήμερα, η παχυσαρκία ανέβηκε από το 3% στο 9,4%
- 75% των νέων (13–24 ετών) είδαν διαφήμιση για fast food την τελευταία εβδομάδα
- 60% παραδέχτηκε ότι οι διαφημίσεις αύξησαν την επιθυμία κατανάλωσης
Διαβάστε επίσης
Ποιος είναι ο διατροφικός «ύποπτος» που ενοχοποιείται για το παιδικό άσθμα
SOS για την αύξηση περιπτώσεων σοβαρής παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως
Η έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού αυξάνει την κατανάλωση