Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας της World Values Survey (WVS), σύμφωνα με τα οποία ο ελληνικός λαός φαίνεται να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχισμένος, παρά το γεγονός ότι εκφράζει μία γενικότερη δυσπιστία και απογοήτευση για την πολιτική.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία – μεταξύ άλλων – επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι Έλληνες, δηλώνουν ιδιαίτερα υγιείς, κάτι που συνεισφέρει στην πολιτική αίσθηση ευημερίας.
Η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) οργανώνουν και υποστηρίζουν για δεύτερη φορά τη συμμετοχή της χώρας μας στο όγδοο, τρέχον ερευνητικό κύμα της World Values Survey (WVS), της παγκόσμιας έρευνας αξιών που διεξάγεται από το 1981, με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και τον μετασχηματισμό των βασικών αξιών και στάσεων των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες. Η Ελλάδα συμμετέχει μόλις από το προηγούμενο κύμα.
Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς αισθάνονται οι Έλληνες σήμερα, η απάντηση εκπλήσσει: Περίπου 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πολύ ή αρκετά ευτυχισμένοι, ποσοστό σταθερό σε σχέση με το 2017. Τα ευρήματα αυτά, δείχνουν ότι η ατομική ευτυχία διατηρείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ανεξαρτήτως κοινωνικών ή πολιτικών προβλημάτων.
Παράλληλα, σε ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο αισθάνονται υγιείς, το 76,6% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει καλή ή πολύ καλή υγεία. Ακόμη πιο πολλοί, 84,3%, δηλώνουν κάπως ικανοποιημένοι από την οικογενειακή ζωή τους καθώς τη βαθμολογούν με 6 στα 10 ή περισσότερο. Μάλιστα, από αυτό το 84,3%, δηλαδή 7 στους 10 δίνουν από 8 και πάνω.
Τέλος, περίπου 8 στους 10 (82,7%) δηλώνουν ότι συχνά ή μερικές φορές αναλογίζονται το νόημα της ζωής.
Αισθάνονται, όμως, οι άνθρωποι ότι ελέγχουν οι ίδιοι τη ζωή τους; Η ερώτηση 10 διερευνά μια αρκετά δημοφιλή έννοια μεταξύ κοινωνικών επιστημόνων, τη λεγόμενη «αυτεπάρκεια» (self-efficacy) – κατά πόσο δηλαδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ελευθερία επιλογής και έλεγχο στη ζωή τους ή, αντιθέτως, ό,τι κι αν κάνουν δεν επηρεάζει τα όσα τους συμβαίνουν. Προφανώς, η ζωή στον πραγματικό κόσμο είναι σύνθετη και περιλαμβάνει τόσο συνθήκες που ελέγχουμε όσο και κάποιες που μας ξεπερνούν. Ωστόσο, και μόνο η στάση απέναντι σε αυτό το φάσμα φαίνεται ότι σχετίζεται με πολλές συμπεριφορές, αποφάσεις και συναισθήματα.
Πολλές έρευνες ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους παρουσιάζουν μια σειρά από θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική συμπεριφορά τους, καθώς και στην ψυχική υγεία τους. Από αυτή τη σκοπιά έχει ενδιαφέρον ότι κατά μέσο όρο, ο ελληνικός πληθυσμός βαθμολογεί με 6,8 στα 10 τον βαθμό ελέγχου που αισθάνεται ότι έχει πάνω στη ζωή του, με το 10 να σημαίνει «έχω πάρα πολλές επιλογές». Στέκεται δηλαδή σαφώς στην πλευρά του ελέγχου, και μάλιστα αυτός ο μέσος όρος, παρά τις πολλές μεγάλες εξωγενείς κρίσεις που προέκυψαν μετά το 2017 –π.χ. πανδημία, κρίση κόστους ζωής– είναι αισθητά αυξημένος από το προηγούμενο κύμα.
Διαβάστε επίσης
Τέσσερα πράγματα που κάνουν αλλιώς τα ευτυχισμένα ζευγάρια, σύμφωνα με έναν ψυχολόγο
5 τρόποι να βρούμε την ευτυχία μετά τα 50, σύμφωνα με μια ψυχολόγο