Έχει μεν μειωθεί η καρδιαγγειακή θνησιμότητα στην Ελλάδα, αλλά έχει αυξηθεί η καρδιαγγειακή νοσηρότητα, δηλαδή είναι αυξημένα τα καρδιαγγειακά συμβάντα. Αυτό τονίστηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Καθηγητή Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Δημοσθένη Παναγιωτάκο, στο πλαίσιο του Στρογγυλού Τραπεζιού που οργάνωσε το ygeiamou.gr με τίτλο «Η Υγεία της καρδιάς μας: Από τη γνώση στην πρόληψη και τη θεραπεία».

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κυρία αιτία θνησιμότητας στην Ευρώπη, το ίδιο και στην Ελλάδα. Και ενώ πιστεύαμε ότι ήμασταν μια χώρα με καρδιοπροστασία, έτσι θέλαμε να πιστεύουμε, ότι η διατροφή το περιβάλλον μας βοηθούν στο να μην παθαίνουμε καρδιαγγειακά, σταθερά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, από τους περίπου 145.000 θανάτους που καταγράφονται ετησίως, το 1/3 είναι από καρδιαγγειακά. Αυτό μεταφράζεται σε έναν θάνατο κάθε 15 λεπτά από καρδιαγγειακά νοσήματα στη χώρα μας.

«Αυτό όμως πρέπει που να σταθούμε είναι ότι η πρόοδος που έχει γίνει ιδιαίτερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και με την εκπαίδευση των γιατρών στην Ελλάδα, τις τελευταίες 4-5 δεκαετίες, έχει οδηγήσει σε μία μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στην Ελλάδα. Σε αντίθεση, όμως, έχει αυξηθεί η καρδιαγγειακή νοσηρότητα. Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν πεθαίνουμε από καρδιαγγειακά, παθαίνουμε όμως καρδιαγγειακά περισσότερο από ποτέ» σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ρόλος της διατροφής

Εξέχουσα θέση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει από τη δεκαετία του 1990 η διατροφή, με τον κ. Παναγιωτάκο να μη διστάζει να αναφερθεί στην αξία ή όχι νέων προτύπων διατροφής και κατά πόσο βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς.

«Λέμε ότι διατροφή και κάπνισμα ευθύνονται και το 80% των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ακραίο λίγο το ποσοστό, αλλά είναι γεγονός ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ειπώθηκε και προηγουμένως από τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ Ελλάδος ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι πάρα πολύ ψηλά στην ιεραρχία, κάτι που ελληνικός λαός το ξέρει.

Ο κ. Παναγιωτάκος με τη Διευθύντρια Σύνταξης του ygeiamou, Παναγιώτα Καρλατήρα (Photo: Wiliam Faithful)

Το ξέρει γιατί είναι στα βιώματά του, είναι στις ρίζες του, είναι στη διατροφή που γνώριζε ήδη. Τελευταία έχουμε ακούσει για διαφόρων ειδών δίαιτες, οι οποίες φαίνεται να αποκτούν και ένα είδος μόδας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών, όπως η διαλειμματική νηστεία. Εκείνο που θέλω να πω στους ακροατές είναι ότι πρέπει να μείνουμε στα πειστήρια τα οποία έχουν υψηλό επίπεδο ενδείξεων και υψηλό επίπεδο ενδείξεων δεν έχουν όλα αυτά τα μοντέρνα και τα καινούργια που μας παρουσιάζονται διότι θέλουν πολύ χρόνο για να δείξουν αν έχουν κάποια αξία. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικό όπως ειπώθηκε και πριν, μια διατροφή η οποία θα περιορίσει το κρέας και θα το έχει κάπως στην άκρη, είναι μια διατροφή η οποία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Η σημασία του ψυχολόγου

Ο κ. Παναγωτάκος εστίασε στη σημασία υποστήριξης από ψυχολόγο των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης. «Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο δουλειά του διατροφολόγου. Είναι δουλειά και του ψυχολόγου. Και πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση. Διότι ο ψυχολόγος δεν πρέπει να είναι κοντά μόνο στον ασθενή. Πρέπει να είναι κοντά και σε αυτόν που θα του δώσει του ανθρώπου την οδηγία και τη διατροφή του. Διότι ουσιαστικά είναι ένα σύμπλεγμα ειδικοτήτων τα οποία πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουμε αυτό που λέμε πραγματικά πρόληψη των καρδιαγγειακών. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς ψυχολόγους. Πιστεύω όμως ότι δεν έχει αναδυθεί ο ρόλος τους τόσο σημαντικά όσον αφορά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ασχολούμαστε κυρίως με την ψυχική υγεία, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές και όχι με τη συνεισφορά που έχει η ψυχική υγεία στις καρδιοπάθειες, το οποίο υποτιμάται συνεχώς. Κι όχι μόνο στις ελληνικές μελέτες αλλά γενικότερα και διεθνώς».

*Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Novartis και της Amgen. Οι εταιρίες δεν έχουν καμία ανάμειξη στην επιλογή των προσώπων.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το round table

Διαβάστε επίσης

Παγώνα Λάγιου: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις νόσους, όχι μόνο τα λοιμώδη νοσήματα

Φτάνει με τη μέτρηση χοληστερόλης, λένε οι ειδικοί – Ποιοι είναι οι νέοι δείκτες αίματος που πρέπει να μετράμε

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για την καρδιά – 150 γραμμάρια εκτοξεύουν τον κίνδυνο