Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα συχνά «εκρηκτικό», δύσκολα ελέγξιμο και, σε πολλές περιπτώσεις, καταστροφικό για τις σχέσεις και την καθημερινότητα. Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, είναι πιθανό να βιώσουν συναισθηματικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα προσφέρουν μια θετική προοπτική: Με την πάροδο του χρόνου, ο θυμός σταδιακά αποκλιμακώνεται και η συναισθηματική διαχείριση γίνεται πιο αποτελεσματική. Η ωριμότητα, σε συνδυασμό με τις βιολογικές μεταβολές, φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη ψυχραιμία και εσωτερική ισορροπία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες αντιλήψεις, που θεωρούσαν την εμμηνόπαυση μια περίοδο με αυξημένο συναισθηματικό άγχος και εκρήξεις θυμού.
Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Menopause και βασίστηκε σε δεδομένα από το Seattle Midlife Women’s Health Study, παρατηρήθηκε μια ξεκάθαρη πτωτική τάση στα επίπεδα θυμού σε γυναίκες ηλικίας 35-55 ετών, με τα πιο εμφανή αποτελέσματα να καταγράφονται κατά την εμμηνοπαυσιακή φάση.
Η ηλικία φέρνει ηρεμία – και η επιστήμη το επιβεβαιώνει
Η έρευνα εστίασε σε περισσότερες από 500 γυναίκες, εξετάζοντας πώς τόσο η χρονολογική ηλικία, όσο και οι αναπαραγωγικές φάσεις της ζωής επηρεάζουν το βίωμα και τη διαχείριση του θυμού. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι περισσότερες εκφάνσεις θυμού – όπως η παρορμητική αντίδραση σε ενόχληση, η επιθετική έκφραση και το αίσθημα εχθρότητας – παρουσίασαν σημαντική μείωση με την πάροδο του χρόνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόνο ο θυμός που καταπνίγεται, αυτός δηλαδή που δεν εκφράζεται αλλά «σιγοβράζει» εσωτερικά, δεν εμφάνισε αξιοσημείωτη αλλαγή.
Η φάση της εμμηνόπαυσης φαίνεται να λειτουργεί, εν μέρει, σαν φυσικό φίλτρο συναισθημάτων. Οι ορμονικές μεταβολές που συνοδεύουν αυτή την περίοδο συνδέονται με μια εσωτερική επανατοποθέτηση, που βοηθά πολλές γυναίκες να πετύχουν μεγαλύτερη ψυχική σταθερότητα και να αποφεύγουν τις «εκρήξεις».
Θυμός, υγεία και ψυχολογία
Η σημασία των νέων ερευνητικών συμπερασμάτων είναι διπλή. Από τη μία, αναδεικνύει μια ευχάριστη και συχνά παραγκωνισμένη πλευρά της μέσης ηλικίας: Την ενίσχυση της συναισθηματικής αυτορρύθμισης. Από την άλλη, υπενθυμίζει πως ο θυμός, όταν παραμένει ανεξέλεγκτος, δεν είναι μόνο ψυχικά επώδυνος, αλλά και σωματικά επιβαρυντικός.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με υψηλή προδιάθεση στον θυμό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, αθηρωμάτωση και συμπτώματα κατάθλιψης. Ειδικά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις και λαμβάνουν ορμονική θεραπεία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταθλιπτικών διαταραχών.
Η Dr. Monica Christmas, αναπληρώτρια διευθύντρια της Menopause Society, επισημαίνει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης: «Η ψυχική διάσταση της εμμηνόπαυσης δεν πρέπει να αγνοείται. Οι αλλαγές στη διάθεση και η ευερεθιστότητα είναι πραγματικές και μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μιας γυναίκας. Η αναγνώριση των συναισθηματικών αυτών φάσεων και η σωστή διαχείρισή τους μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση και καλύτερη ποιότητα ζωής».
Ποια είναι η επόμενη μέρα για την έρευνα
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα για το συναίσθημα του θυμού και τον τρόπο που επηρεάζει την καθημερινότητα των γυναικών. Η κατανόηση του πώς και πότε εκφράζεται το συναίσθημα αυτό – και πώς διαμορφώνεται με βάση τις φάσεις της ζωής – μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης και ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης. Σε μια εποχή που το ψυχικό φορτίο των γυναικών είναι συχνά μεγάλο και πολυεπίπεδο, αυτή η μελέτη βοηθά τις γυναίκες να εξηγήσουν όσα νιώθουν και να αντιμετωπίσουν πιο ψύχραιμα την καθημερινότητά τους.
Διαβάστε επίσης
Πόσο δίκιο έχουν οι θυμωμένοι έφηβοι – Πώς να τους διαχειριστούμε
Είστε διαρκώς θυμωμένοι; Γιατί σας συμβαίνει αυτό και πώς να το διορθώσετε
Θυμός: Οι εκρήξεις οργής αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τα επόμενα 40′