Η άσκηση είναι μία από τις καλύτερες τεχνικές για την αποτοξίνωση του σώματος, καθώς εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

Το λεμφικό σύστημα είναι το σύστημα αποβολής των μεταβολικών αποβλήτων του σώματος, γιατί απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα. Αποτελείται από αδένες, λεμφαδένες και ένα δίκτυο καναλιών που διασχίζουν όλο το σώμα.

Οι άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού κάθε κυττάρου και τα ανεπιθύμητα τοξικά ταξιδεύουν μέσα στο λεμφικό σύστημα, φτάνοντας τελικά στους λεμφικούς πόρους. Εκεί φιλτράρονται και οι τοξίνες μεταφέρονται στο ήπαρ και στα νεφρά για απέκκριση.

Αντίθετα με τα αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος, τα λεμφαγγεία δεν διαθέτουν μύες, ούτε ενδυναμώνονται από τη λειτουργία των καρδιακών μυών.

Αντιθέτως, το λεμφικό σύστημα εξαρτάται αποκλειστικά από τη βαρύτητα και από τη λειτουργία των μυών του σώματος για να λειτουργεί σωστά.

Απλώς περπατώντας, βοηθάτε το λεμφικό υγρό να ρέει στο σώμα. Μία από τις καλύτερες ασκήσεις για να βοηθήσετε τη λεμφική ροή είναι τα επιτόπου πηδηματάκια ή το τραμπολίνο.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα