Τι κι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την ψευδαίσθηση ότι όλοι είναι στο γυμναστήριο; Διαφορετικές μελέτες αποδεικνύουν τελευταία ότι μάλλον το αντίθετο ισχύει, αναφορικά με τους νεότερα ηλικιακά ενήλικες. Μετά την πιο πρόσφατη μελέτη, που διαπίστωσε ότι η Gez Z γυρνά την πλάτη στο γυμναστήριο προτιμώντας φάρμακα GLP-1 για να χάσει βάρος, νεότερη έρευνα έρχεται να ενισχύσει αυτή την αποστροφή στη ρουτίνα της άσκησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland (QUT), οι νέοι ενήλικες όχι μόνο δεν επιλέγουν το γυμναστήριο, αλλά δεν συμπληρώνουν ούτε τα 150 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Η μελέτη του Δρ. David Abernethy και του αναπληρωτή καθηγητή Δρ. Toby Pavey, από τη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής του QUT, με τον Δρ. Jason Bennie, από το Murrumbidgee Primary Health Network, δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE και διερεύνησε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας 2 εκατομμυρίων Αμερικανών ενηλίκων μεταξύ 2011 και 2019.
Ο Δρ. Abernethy σημειώνει ότι παρατηρήθηκε μια σταθερή μείωση μεταξύ των νέων ενηλίκων που γυμνάζονται τακτικά: «Αυτή η μείωση μεταξύ των νεαρών ενηλίκων ήταν απροσδόκητη, ιδίως καθώς προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι η αύξηση της ηλικίας συνδέεται γενικά με μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Αν και η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τις ΗΠΑ, η Αυστραλία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις όσον αφορά την προσκόλληση στη σωματική δραστηριότητα γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για αποτελεσματικές, στοχευμένες παρεμβάσεις για την αύξηση αυτών των επιπέδων του πληθυσμού».
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο ερευνητής δήλωσε ότι «περίπου οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ανέφεραν επαρκή μέτριας έντασης δραστηριότητα». Τα πλεονεκτήματα, όμως, των 150 λεπτών την εβδομάδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει σημαντικά την ευεξία και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, τονίζει.
Πού οφείλεται
Όσον αφορά τις πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου, ο ίδιος επισημαίνει ότι η ευρεία χρήση των ψηφιακών μέσων ενισχύουν τις καθιστικές συμπεριφορές: «Μια ανάλυση των μαθητών λυκείου στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο χρόνος προβολής στην τηλεόραση είχε μειωθεί σημαντικά, ενώ ο υπόλοιπος χρόνος προβολής στην οθόνη είχε αυξηθεί σημαντικά μεταξύ 2007 και 2015» τονίζει.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Pavey δήλωσε ότι η μελέτη επιβεβαιώνει άλλες που είχαν διαπιστώσει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι από ό,τι οι γυναίκες: «Η τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη σωματική άσκηση ήταν πιο συχνή μεταξύ των ανδρών, των ατόμων με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, των πρώην και μη καπνιστών, του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και εκείνων που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά την ημέρα, με άλλα λόγια, εκείνων που είναι ενήμεροι και εφαρμόζουν τρόπους ζωής που προάγουν την υγεία».
Ως προς την εξήγηση πίσω από αυτές τις διαφορές, ο ίδιος αναφέρει ότι πιθανότατα και τα ζητήματα φύλου έχουν τη δική τους δυναμική: «Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις, όπως ότι οι γυναίκες συχνά ενθαρρύνονται να αναλαμβάνουν ρόλους φροντίδας, ότι δεν υπάρχει μια κουλτούρα άσκησης που να απευθύνεται ειδικά σε αυτές, και ότι τα πρότυπα ομορφιάς και τα μέσα ενημέρωσης αποθαρρύνουν κάποιες μορφές άσκησης, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκό σώμα που δεν ταιριάζει με το ιδανικό της “λεπτής” σιλουέτας» εξηγεί.
Οι βασικές ομάδες προτεραιότητας για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας που προσδιορίστηκαν από τη μελέτη περιλαμβάνουν τους νέους ενήλικες, τις γυναίκες με στόχο το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στη συμμετοχή, πληθυσμούς με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, άτομα που ζουν με παχυσαρκία, καθώς και άτομα με χρόνιες ασθένειες και ψυχικές παθήσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην υγειονομική περίθαλψη μέσω παραπομπών από γενικούς ιατρούς και κοινοτικών προγραμμάτων.
Διαβάστε επίσης
Μακροζωία: Το «καλό» λίπος που εγγυάται ότι θα γεράσουμε καλά
Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» όσοι γυμνάζονται – Μελέτη σε διδύμους απαντά
Μακροζωία: Υπάρχει τρόπος να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια – Αυτή είναι η «συνταγή»