Ατελείωτος είναι ο κατάλογος με τις μεθόδους που υπόσχονται να μας απαλλάξουν από τον πόνο στη μέση, με μερικές από αυτές να μην προσφέρουν τελικά την επιθυμητή ανακούφιση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι θα στραφούν στα οπιοειδή, τα οποία όμως μπορεί να προκαλέσουν εθισμό, ακόμα κι αν απαλύνουν τον πόνο. Ενώ το περπάτημα και η ήπια άσκηση, όπως η γιόγκα, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, συμπληρώνει τη λίστα με τις μη φαρμακευτικές λύσεις, ως αντίβαρο στη χρήση οπιοειδών.
Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Penn State College of Medicine και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, διαπίστωσε ότι οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης είτε με την πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindfulness) είτε με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία οδήγησαν σε ουσιαστικές βελτιώσεις μεταξύ ενηλίκων με χρόνιο πόνο στη μέση, χωρίς ανταπόκριση σε προηγούμενες θεραπείες. Τα οφέλη μάλιστα παρέμειναν για διάστημα έως και 12 μηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δοκιμή που συγκρίνει και τις δύο θεραπείες για τον χρόνιο πόνο που αντιμετωπίζεται με οπιοειδή. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από πολλές προηγούμενες δοκιμές που διερεύνησαν την ενσυνειδητότητα.
«Τόσο η ενσυνειδητότητα όσο και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία αποδείχθηκαν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες, παρέχοντας διαρκή οφέλη για τα άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση που αντιμετωπίζονται με οπιοειδή», δήλωσε η Δρ. Aleksandra Zgierska, Jeanne L. και Thomas L. Leaman, MD, καθηγήτρια και αντιπρόεδρος έρευνας της οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής και καθηγήτρια αναισθησιολογίας και περιεγχειρητικής ιατρικής και επιστημών δημόσιας υγείας στο Penn State College of Medicine, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Αυτές οι τεκμηριωμένες συμπεριφορικές θεραπείες θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο περίθαλψης διαθέσιμο στους ασθενείς μας» συμπλήρωσε.
Λιγότερος πόνος και φάρμακα
Η ερευνητική ομάδα θέλησε να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα της ενσυνειδητότητας σε σύγκριση με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για τη θεραπεία του χρόνιου οπισθοσπονδυλικού πόνου που αντιμετωπίζεται με οπιοειδή και να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ψυχοθεραπείας για τον χρόνιο πόνο, αλλά δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η μακροχρόνια αποτελεσματικότητά της. Αντίστοιχα, μόνο 17 μελέτες έχουν εξετάσει την ενσυνειδητότητα για τον χρόνιο πόνο στη μέση, ενώ μόλις τρεις έχουν συγκρίνει την ενσυνειδητότητα με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
Για να διαλευκάνουν το τοπίο, στην έρευνα εξετάσθηκαν 770 ενήλικες που, κατά μέσο όρο, αντιμετώπιζαν μέτριο έως σοβαρό πόνο, λειτουργικούς περιορισμούς, υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και πολλές προηγούμενες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στη μέση, λαμβάνοντας παράλληλα καθημερινά οπιοειδή φάρμακα για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ακολούθησε τη θεραπεία ενσυνειδητότητας και η άλλη τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Και οι δύο θεραπείες πραγματοποιήθηκαν σε δίωρες ομαδικές συνεδρίες για 8 εβδομάδες με καθοδήγηση από θεραπευτή. Η ομάδα ενσυνειδητότητας έμαθε να παρατηρεί τον πόνο και τα συμπτώματα με μεγαλύτερο έλεγχο, ενώ η ομάδα της ψυχοθεραπείας επικεντρώθηκε στην αλλαγή αρνητικών σκέψεων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ασκούνταν καθημερινά για 30 λεπτά και συνέχιζαν την κανονική τους φροντίδα. Ωστόσο, δεν τους ζητήθηκε να μειώσουν τη δόση των οπιοειδών. Κατέγραφαν τον πόνο, την ικανότητα για δραστηριότητες, την ποιότητα ζωής και τη χρήση οπιοειδών σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ανέφεραν σημαντικά και μακροχρόνια οφέλη, όπως η μείωση του πόνου και της ημερήσιας δόσης οπιοειδών. Θετικό ήταν και το αποτέλεσμα στην ποιότητα της ζωής και στην λειτουργικότητα.
«Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με τον πόνο, αλλά πρέπει να ξέρουν πώς να το κάνουν. Αυτή η μελέτη παρέχει μια αίσθηση ελπίδας, καθώς λέει ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό και να βοηθήσετε τον εαυτό σας, έχοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής» σημειώνει η Δρ. Penney Cowan, ιδρύτρια της Αμερικανικής Ένωσης Χρόνιου Πόνου, συν-συγγραφέας και σύμβουλος της μελέτης.
Διαβάστε επίσης
Πόνος στη μέση: Δεν βοηθούν αυτές οι δημοφιλείς ενέσεις προειδοποιούν οι ειδικοί
Πόνος στη μέση: Μια εύκολη πρακτική στο σπίτι προσφέρει ανακούφιση που διαρκεί
Πόνος στη μέση: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Οι λύσεις που δεν «πιάνουν»