*Γράφει ο Γιάννης Παπανικολάου, Πρωταθλήτης Ποδηλασίας, MSc Sports Science 

Η διαδικασία για τον πρώτο σας ποδηλατικό αγώνα μπορεί να είναι αγχωτική, ωστόσο η σωστή προετοιμασία θα σας βοηθήσει να φτάσετε στη γραμμή εκκίνησης νιώθοντας σίγουροι και έτοιμοι. Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Ο πρωταθλητής ποδηλασίας Γιάννης Παπανικολάου

 

Επιλέξτε τον σωστό αγώνα
Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε με ποιον αγώνα θέλετε να ξεκινήσετε. Η Ελλάδα προσφέρεται για ερασιτεχνικούς αγώνες ποδηλασίας δρόμου και βουνού. Για παράδειγμα, οι αγώνες ποδηλασίας δρόμου όπως THERMO2024 και το L’etape Greece 2024 είναι εξαιρετικές επιλογές.

Επιλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό
Ο εξοπλισμός, που χρειάζεστε, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αγώνα που θα συμμετέχετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα ακόλουθα.
Ποδήλατο στο σωστό μέγεθος, τύπο και ύψος σέλας (για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε ένα κατάστημα ποδηλάτων).
-Κράνος στο σωστό μέγεθος και τύπο.
-Ένδυση (σορτς και φανέλα ποδηλασίας, γάντια, γυαλιά ηλίου, ποδηλατικές κάλτσες).
-Παπούτσια ποδηλασίας δρόμου ή βουνού.
-Κιτ επισκευής ποδηλάτου (σαμπρέλα, εξολκείς, πολυεργαλείο, τρόμπα με αμπούλα).
-Τροφή
-Νερό.

Αφιερώστε σημαντικό χρόνο στην προπόνηση 
Αρχικά, καλό είναι μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο προπονητή για να σας καθοδηγήσει στην προετοιμασία σας. Χρειάζεστε αρκετό χρόνο συστηματικής προπόνησης με το ποδήλατό σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για τη μεγάλη μέρα κατά τη διάρκεια των μηνών και των εβδομάδων πριν από τον αγώνα. Εάν ο καιρός δεν είναι καλός, μπορείτε ακόμα να προπονηθείτε σε προπονητήριο εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας. Μόλις συνηθίσετε, προσπαθήστε να προγραμματίσετε μεγαλύτερη διαδρομή μία φορά την εβδομάδα, ώστε να προσαρμοστείτε στη σέλα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Επίσης, προπονηθείτε στο ίδιο έδαφος στο οποίο θα αγωνιστείτε (άσφαλτος ή χώμα), την ίδια ώρα και σε αντίστοιχες συνθήκες περιβάλλοντος.

Εξασκηθείτε με μια ομάδα ποδηλασίας
Επίσης, αν σκοπεύετε να αγωνιστείτε σε έναν αγώνα δρόμου, εξασκηθείτε μαζί με άλλους ποδηλάτες που έχουν εμπειρία για να μάθετε τον σταθερό ρυθμό όπως για παράδειγμα μια ιστορική ομάδα είναι ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος ΕΡΜΗΣ. Εάν, η διαδρομή του αγώνα είναι ανηφορική, προπονηθείτε σε διαδρομές με πολλές αναβάσεις. Εάν είναι ευθεία, εστιάστε στο να χτίσετε τον γρήγορο ρυθμό με διαλλειμματικές προπονήσεις.

Πειραματιστείτε και προσαρμοστείτε με το φαγητό και το ποτό που θα έχετε στον αγώνα
Το να τρώτε και να πίνετε ενώ κάνετε ποδήλατο είναι μια δεξιότητα που θα πρέπει να αναπτύξετε με την πάροδο του χρόνου. Καθώς προπονείστε τις εβδομάδες και τους μήνες πριν από τον αγώνα σας, εξασκηθείτε στον ανεφοδιασμό ενώ οδηγείτε και πειραματιστείτε με διαφορετικές επιλογές φαγητού για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Μερικοί ποδηλάτες προτιμούν ενεργειακά τζελ, ενώ σε άλλους αρέσει να φέρνουν μαζί τους στερεές τροφές, όπως μπανάνες, μικρά σάντουιτς και ενεργειακές μπάρες. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε ενώ προπονείστε και αγωνίζεστε με ποδήλατο μιλήστε με ένα εξειδικευμένο διατροφολόγο άσκησης.

Εξασκηθείτε ποδηλατικά με τον εξοπλισμό σας για την ημέρα του αγώνα
Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές! Η προπόνησή με όλο τον εξοπλισμό που σκοπεύετε να φορέσετε και να χρησιμοποιήσετε την ημέρα του αγώνα θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε αποφεύγοντας τυχόν άσχημες εμπειρίες. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ παπούτσια ποδηλασίας, μπορεί να είναι μια περίεργη αίσθηση τις πρώτες φορές. Για να μην σας χτυπήσουν, καλό είναι να τα δοκιμάσετε σε πραγματικές συνθήκες, όπως ώρες και ένταση.

Ιατρικές εξετάσεις
Απαραίτητο είναι να γίνουν ιατρικές εξετάσεις πριν τον αγώνα τόσο για την υγεία σας, όσο και γιατί απαιτούνται από τους αγώνες για την συμμετοχή σας.

Ελέγξετε το ποδήλατό σας λίγες μέρες πριν τον αγώνα
Την ημέρα πριν τον αγώνα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε το ποδήλατό σας και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά. Δοκιμάστε όλες τις λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών ταχυτήτων και των φρένων. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν έχει χαλαρώσει, τα ελαστικά σας είναι σε άριστη κατάσταση καθαρίστε και λιπάνετε την αλυσίδα σας.

Τραφείτε και ενυδατωθείτε σοφά το βράδυ πριν από τον αγώνα και το πρωί
Μια άλλη συμβουλή που θα σας βοηθήσει να αποδώσετε την ημέρα του αγώνα είναι να τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας. Αποφύγετε να πειραματιστείτε με νέες τροφές πριν από έναν αγώνα και μείνετε σε αυτό που γνωρίζετε ότι λειτουργεί καλά για το σώμα σας. Αν συνήθως φορτώνετε υδατάνθρακες για να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση, τότε συνεχίστε να κάνετε αυτό. Διαφορετικά, διατηρήστε την κανονική σας διατροφή και σχεδιάστε να φέρετε μαζί σας σνακ, ενεργειακά τζελ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενυδατωθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και την ημέρα του αγώνα.

Την ημέρα του αγώνα πηγαίνετε νωρίς
Το να φτάσετε αργά ή σε λάθος τοποθεσία δεν είναι ότι καλύτερο. Έτσι, σχεδιάστε να φτάσετε εκεί νωρίς, ώστε να έχετε επιπλέον χρόνο για να φτάσετε στην τοποθεσία εκκίνησης του αγώνα, να εγγραφείτε, να τοποθετήσετε τον αριθμό στη φανέλα σας, να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα και να κάνετε προθέρμανση.

Να θυμάστε όταν ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα σίγουρα θα είστε στο τέλος κερδισμένοι και περήφανοι για το επίτευγμά σας!

Διαβάστε επίσης

Ποδηλασία: Καλύτερη ζωή σε δυο τροχούς!

Τι κερδίζουμε κάνοντας διακοπές με ποδήλατο

Εσείς ποδήλατο και ο σκύλος δίπλα: Τέσσερα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά