*Γράφει ο Αναστάσιος Μαντζώρος MSc, PhD φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Η φυσική κατάσταση δεν «αποθηκεύεται», αντίθετα χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να διατηρηθεί. Η φράση «το χρησιμοποιείς ή το χάνεις» είναι αλήθεια όχι μόνο για το νου, αλλά και για το σώμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η απραξία θεωρείται το 4ο σημαντικό αίτιο θνησιμότητας παγκοσμίως. Η κατάταξη έχει ως εξής: α)αρτηριακή πίεση 13%, β)κάπνισμα 9%, γ)αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα 6% και απραξία 6%

Οφέλη άσκησης

Τα οφέλη της άθλησης είναι αναρίθμητα. Ας δούμε τα πιο σημαντικά:
• Αύξηση κινητικότητας, μυϊκής δύναμης και ισορροπίας
• Μείωση πόνου
• Βελτίωση της λειτουργικότητας. Σημειώνεται ότι η γήρανση προκαλεί 1-2% μείωση της λειτουργικότητας ετησίως, ενώ η καθιστική ζωή προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση.
• Βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ύπνου
• Δυνατότητα κοινωνικοποίησης μέσω της μείωσης του αισθήματος μοναξιάς και της περιθωριοποίησης
• Βελτίωση της αυτό-αποτελεσματικότητας με ευεργετική διάσταση στην αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη

Χάρη στην άσκηση προλαμβάνονται ασθένειες όπως η στεφανιαία νόσος, η οστεοπόρωση, το εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα η άσκηση καταπολεμά το στρες και την κατάθλιψη. Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και την αυτό-εικόνα.

Για έναν άνθρωπο της τρίτης ηλικίας ωστόσο υπάρχουν και πολλοί οικογενειακοί λόγοι για τους οποίους η ένταξη της άθλησης στη ζωή του ενέχει πλήθος ωφελειών όπως η ύπαρξη αρκετής ενέργειας και ευστάθειας για να παίξουν με το εγγονάκι τους, αλλά και η καλή εικόνα προς τους συγγενείς, γιατί είναι αυτάρκης, οπότε ο χρόνος που θα περάσουν μαζί του δεν θα είναι για να τον φροντίσουν, αλλά για να περάσουν ευχάριστα.

Να θυμάστε ότι η παράταση δραστηριοτήτων ισοδυναμεί με παράταση ζωής. Η άθληση σε μεγάλη ηλικία παρέχει αυτονομία και αυτοπεποίθηση επιτρέποντάς σας να εκμεταλλευτείτε τα ύστερα χρόνια της ζωής σας με ποιοτικό τρόπο γεμάτοι ενέργεια.

Καλό είναι θυμάστε ότι οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν, επειδή γερνάνε, αλλά γερνούν επειδή σταματούν να παίζουν. Επομένως μην σταματήσετε ποτέ να έχετε την κίνηση και το παιχνίδι στη ζωή σας.

 

Ο Αναστάσιος Μαντζώρος MSc, PhD φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής