Η σανίδα, τα καθίσματα στον τοίχο και άλλες ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος, χωρίς το ίδιο να κινείται, υιοθετούνται συνήθως σε προγράμματα ασκήσεων με σκοπό την ενδυνάμωση και την καλύτερη ισορροπία. Φαίνεται όμως πως οι ισομετρικές ασκήσεις σχετίζονται με ακόμα ένα σημαντικό όφελος για την υγεία, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, εξέτασε τα αποτελέσματα 270 διαφορετικών πειραμάτων γυμναστικής, συμπεριλαμβανομένης της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης, της αερόβιας άσκησης, της προπόνησης αντίστασης και των ισομετρικών ασκήσεων. Διαπίστωσαν ότι οι ισομετρικές ασκήσεις ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, τα καθίσματα στον τοίχο αποτελούσαν την κορυφαία κίνηση για τη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Οι διαφορές ήταν αρκετά σημαντικές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς ένα πρόγραμμα γυμναστικής με ισομετρικές ασκήσεις μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 8,24 και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 4, ενώ το επόμενο καλύτερο αποτέλεσμα, από ένα συνδυασμένο πρόγραμμα προπόνησης, οδήγησε σε μειώσεις 6,04 και 2,54.

Πού οφείλονται τα θετικά αποτελέσματα;

Αν και μοιάζουν απλές και εύκολες και χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερο κόπο, οι ισομετρικές ασκήσεις ενισχύουν τη φυσική κατάσταση και ενδυναμώνουν τους μύες του σώματος. Αντίστοιχα, οι ισομετρικές ασκήσεις διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία για να μειώσουν την πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα: «Σκεφτείτε ένα λάστιχο: αν βουλώσετε ένα λάστιχο κήπου ή τσιμπήσετε τις πλευρές του, δημιουργείται πίεση στο εσωτερικό του λάστιχου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Τα αγγεία της καρδιάς και όλου του σώματος σφίγγουν και δυσκολεύουν την αποτελεσματική άντληση του αίματος σε όλο το σώμα. Η ισομετρική προπόνηση φαίνεται να αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς και των αγγείων να χαλαρώνουν, να γίνονται πιο εύκαμπτα και να αντλούν το αίμα πιο αποτελεσματικά. Όταν οι ισομετρικές ασκήσεις γίνονται επανειλημμένα, η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ένα τακτικό φαινόμενο» επισημαίνει ο προπονητής Kyle Costello.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι η σανίδα και τα καθίσματα στον τοίχο προσφέρουν αυτό το όφελος, επειδή γυμνάζουν συνολικά όλο το σώμα: «Οι αλλαγές που προκαλούνται από αυτές τις ασκήσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης συμβαίνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα λόγω της ποσότητας των μυών που απαιτούνται για την εκτέλεση αυτών των ασκήσεων. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα επιστρατεύεται για μια ισομετρική συστολή, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μυϊκού ιστού υφίσταται αυτές τις αλλαγές και τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στην αρτηριακή πίεση» παρατηρεί ο προπονητής.

Διαβάστε επίσης

Η εύκολη άσκηση που γίνεται παντού και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Υπέρταση: Η trendy άσκηση που μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο

Υπέρταση: Ποια φάρμακα αυξάνουν τις τιμές της πίεσης – Τι να προσέξετε