*Από τον Στέφανο Φυγετάκη, Καθηγητή Φυσικής Aγωγής, Προπονητή σε δρόμους αποστάσεων, ορειβάτη και διασώστη

Ο χειμώνας όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες και τα σπορ είναι άρρηκτα συνδυασμένος με το βουνό. Οπως το καλοκαίρι, μας αρέσει να ασχολούμαστε με το νερό και τη θάλασσα και να κάνουμε κολύμπι, wind surfing ή τη νέα μόδα το sup, έτσι και τον χειμώνα το ενδιαφέρον μας μετατοπίζεται στα σπορ του βουνού, όπως το ορεινό ποδήλατο και το ορεινό τρέξιμο ή ακόμα και σε ένα απαιτητικό και απολαυστικό hiking διασχίζοντας ένα βουνό ή ανεβαίνοντας σε ένα καταφύγιο. Μαζί θα εξερευνήσουμε καθένα από αυτά τα αθλήματα, θα εξετάσουμε τι προσφέρει το καθένα, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη τους, άλλα και τους κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχουν ούτως ώστε να επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο.

Hiking, ξεκινάμε από τα εύκολα

Η πιο προσιτή και εύκολη δραστηριότητα είναι το hiking, δηλαδή το περπάτημα στο φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στο βουνό. Υπάρχουν χιλιάδες μονοπάτια στην Ελλάδα από το πιο μικρό άγονο νησί έως τον Ολυμπο το ψηλότερο βουνό μας. Ολοι ξεκινάμε με κάτι εύκολο και μικρό και ίσως καταλήξουμε να κάνουμε μια πολυήμερη διάσχιση! Εννοείται ότι αν δεν γνωρίζουμε τα βασικά και είμαστε αρχάριοι, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιους ειδικούς οι οποίοι θα μας εκπαιδεύσουν κατάλληλα: θα μας μάθουν προσανατολισμό, να υπολογίζουμε χρόνους και θα μας πουν τι άλλο χρειαζόμαστε απαραιτήτως προτού ξεκινήσουμε, εκτός από καλά ορειβατικά παπούτσια και σακίδιο. Ακόμα οι ειδικοί (έμπειροι και πιστοποιημένοι) μπορούν να μας εξηγήσουν τις απαιτήσεις της χειμερινής διαβίωσης στο βουνό, τι διαφορά ανάμεσα στις σκηνές αποστολών και τις σκηνές camping, καθώς και τι κάνουμε σε περιπτώσεις τραυματισμών και άλλων απρόοπτων συμβάντων στη φύση.

Ορεινό τρέξιμο

Επόμενη δραστηριότητα που μπορούμε να δοκιμάσουμε και η οποία τελευταία αποτελεί τη νέα μεγάλη μόδα είναι το ορεινό τρέξιμο. Πλέον και εδώ υπάρχει εξειδίκευση και αρκετές κατηγορίες. Παλιότερα, όταν λέγαμε ορεινό τρέξιμο είχαμε ένα πράγμα στο μυαλό μας, χωρίς διαφοροποιήσεις. Τώρα υπάρχουν αποστάσεις που ξεκινούν από τα 5 χιλιόμετρα και φτάνουν σε ultra μεγέθη των 250 χιλιομέτρων και υψόμετρα που ξεκινούν από 700 μέτρα και μπορεί να φτάσουν τα 7.000 ή και να τα ξεπεράσουν κατά πολύ. Εύκολα τερέν, δύσκολες και κακοτράχαλες διαδρομές ή σάρες με έντονη κλίση που απαιτούν πολύ καλή τεχνική. Εύκολες αποστάσεις με φυσικό χόρτο ή κατηφορικά επικίνδυνα μονοπάτια. Στην Ελλάδα μόνο, γίνονται πλέον περισσότεροι από 280 ορεινοί αγώνες ανά έτος.

Το ορεινό τρέξιμο απαιτεί ειδική προπόνηση, ειδικό εξοπλισμό και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης από το απλό τρέξιμο. Οποιοσδήποτε ξεκινά από μηδενική βάση θα πρέπει οπωσδήποτε να αποταθεί σε κάποιον προπονητή που ασχολείται με το αντικείμενο και όχι απλώς στον γυμναστή από το γυμναστήριο ή κάποιον άλλο ερασιτέχνη. Από τους πιο γνωστούς αγώνες στην Ελλάδα: o μαραθώνιος του Ολύμπου, το Ζαγόρι, το Παρανέστι, το Τείχιο, ο Ηρακλής, ο Φαέθων, το μονοπάτι του τρελού, το alpamayo, o Ταΰγετος.

Mountain bike

Το ορεινό ποδήλατο (mountain bike ή mtb) ήρθε από την εξέλιξη του απλού ποδηλάτου. Σήμερα τα mountain bikes είναι απίστευτα εξελιγμένα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, λόγου χάρη, μόνο για καταβάσεις downhill, marathon και cross country. Επίσης υπάρχουν με μονή ανάρτηση (μόνο μπροστά), με διπλή (μπρος πίσω), με σκελετούς από αλουμίνιο και carbon. Επίσης υπάρχουν πλέον και ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση και πολύ ισχυρά μοτέρ που ανεβαίνουν κυριολεκτικά παντού. Στην αγορά θα βρούμε πληθώρα από μάρκες και ποιότητες αν και τελευταία υπάρχουν ελλείψεις λόγω πανδημίας.

Στη Ελλάδα παντού υπάρχουν λόφοι και βουνά για παιχνίδια και διασχίσεις με ποδήλατα mountain. Στην Αττική πολλοί επιλέγουν την Πάρνηθα, την Πεντέλη, το Πάρκο Τρίτση, το Αλσος Συγγρού και τον Υμηττό, ενώ οι πιο έμπειροι αλωνίζουν σε παρέες τα περισσότερα βουνά σε όλη την Ελλάδα. Πλέον είναι και επίσημο ολυμπιακό άθλημα με φοβερό ενδιαφέρον. Οπότε βάζουμε κράνος παίρνουμε ανταλλακτικές σαμπρέλες και τρόμπα και φύγαμε!

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou τεύχος ν.8 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 30/10