Το άγχος, η αφυδάτωση, ο έντονος τρόπος ζωής και το ξενύχτι είναι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την κεφαλαλγία και να τη μετατρέψουν σε καθημερινό φαινόμενο, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη παθογένεια του οργανισμού. Αν και τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα πλέον με φαρμακευτικές λύσεις για τους πονοκεφάλους, πολλοί προτιμούν να βρίσκουν λύσεις σε εναλλακτικές μεθόδους. Αν κι εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, παρακάτω θα ανακαλύψετε οκτώ τρόπους που σύφμωνα με τους ειδικούς μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τους  πονοκεφάλους, κάποιους από τους οποίους ίσως να μην είχατε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

1. Μασάζ

Θεωρείται λανθασμένα ως πολυτέλεια, καθώς το μασάζ είναι θεραπευτικό για το σώμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πονοκέφαλος είναι αποτελέσμα συσσωρευμένης έντασης σε ώμους και αυχένα λόγω και της κακής στάσης του σώματος. Με τη θεραπευτική μάλαξη, μπορείτε να ελαττώσετε το χρόνιο πόνο και να χαλαρώνετε τους μυς με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συχνοί πονοκέφαλοι.

2. Ζεστά ή κρύα επιθέματα

Για τον πονοκέφαλο τάσης που συχνά περιγράφεται ως σφίξιμο γυρω απο το κεφάλι, η εφαρμογή κρύων ή  ζεστών επιθεμάτων στο σημείο του πόνου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Μην αφήσετε την κρύα κομπρέσα στο κεφάλι και στα μάγουλα για περισσότερο από δέκα λέπτα. Τα ζεστά επιθέματα ή ακόμα καλύτερα μια θερμοφόρα, μπορείτε να την εφαρμόσετε στο πίσω μέρος του λαιμού. Επιλέξτε αυτό που σας ανακουφίζει.

3. Αρωματοθεραπεία

Μπορεί να υπάρχει μια μικρή δυσπιστία σχετικά με την ευεργετική επίδραση του αρώματος στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως υπάρχουν αποδείξεις ότι συγκεκριμένα αρώματα και μυρωδιές «ξεκλειδώνουν» ορισμένες θεραπευτικές αντιδράσεις του εγκεφάλου. Στην προκείμενη περίπτωση της κεφαλαλγίας, σύμμαχός σας είναι το εκχύλισμα ευκαλύπτου ή η χαλαρωτική λεβάντα.

4. Ασκήσεις αναπνοών

Έχοντας ως οδηγό τον ρυθμό της αναπνοής μας, μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να χαλαρώσουμε και να αποβάλλουμε τη συσσωρευμένη ένταση που μπορεί να προκαλεί τον πονοκέφαλο. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να συγκεντρωθείτε και ξεκινήστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές μετρώντας πέντε χρόνους εισπνοής και πέντε χρόνους εκπνοής. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και την τεχνική που θυμίζει λίγο τις τεχνικές του διαλογισμού, επικεντρώνοντας την προσοχή σας κάθε φορά στα διαφορετικά σημεία του σώματος ξεκινώντας από τα δάχτυλα τα ποδιών και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς τα πάνω.

5. Ενυδάτωση

Διατηρώντας το σώμα σας επαρκώς ενυδατωμένο, θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση των πονοκεφάλων σας, καθώς η αφυδατώση θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες που τους προκαλεί. Αντίστοιχα όμως, η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή αναψυκτικών αλλά και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες.

6. Επαρκής ύπνος

Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε κεφαλαλγίες.  Δεν είναι δύσκολο να διατηρήσετε μια ρουτίνα ύπνου εάν πέφτετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει τις ηλεκτρονικές συσκευές γύρω σας, ελαττώστε την κατανάλωση καφεϊνης και αλκοόλ. Για να πετύχετε την τέλεια χαλάρωση, χαρίστε στον εαυτό σας ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο.

7. Σωστή διατροφή

Υπάρχουν μερικές τροφές και συστατικά που συμβάλλουν στην εμφάνιση των πονοκεφάλων. Πώς θα διαπιστώσετε ποια τρόφιμα είναι ένοχα; Την επόμενη φορά που θα έχετε πονοκέφαλο, σημειώστε τι καταναλώσατε διατηρώντας έτσι σιγά σιγά ένα ημερολόγιο. Τέτοια προϊοντα μπορεί να είναι όσα περιέχουν καφεϊνη, όπως ο καφές, η σοκολάτα και κάποια αναψυκτικά, τροφές με όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) ως βελτιωτικό γεύσης, τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά όπως επεξεργασμένα κρέατα και τέλος τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη όπως ορισμένα τυριά.

8. Θεραπευτικά ροφήματα

Δεν είναι λίγα τα βότανα όπως το χαμομήλι που είναι γνωστά για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Μάλιστα, μια ζεστή κούπα χαμομήλι, τζίντζερ ή πικραλίδα, θα σας χαλαρώσει διώχνοντας κάθε πόνο και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Καλό θα ήταν βέβαια να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν καταναλώσετε κάποιο από αυτά.

Διαβάστε επίσης: 

Πονοκέφαλος: Πέντε λύσεις που ανακουφίζουν αμέσως

Ημικρανία: Επτά αποτελεσματικοί τρόποι να σταματήσετε τον πόνο πριν ξεκινήσει