Ο πονοκέφαλος είναι μία κατάσταση που όταν κάνει την εμφάνισή της μπορεί να προκαλέσει από ήπια ενόχληση μέχρι πλήρη ανικανότητα να ανταποκριθούμε στις καθημερινές υποχρεώσεις. Πριν, όμως, καταλήξετε στα φάρμακα, καλό θα είναι να δοκιμάσετε τις φυσικές επιλογές που μπορούν να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο άμεσα και αποτελεσματικά. Οι ειδικοί εξηγούν και δίνουν λύσεις ανάλογα με το είδος του πονοκεφάλου που έχετε. Δείτε τι συμβουλεύουν…

1. Δοκιμάστε κάτι κρύο
Αν υποφέρετε από ημικρανία, δοκιμάστε να τοποθετήσετε κάτι παγωμένο στο μέτωπό σας. Παγάκια τυλιγμένα σε μία πετσέτα, η συσκευασία ενός κατεψυγμένου φαγητού ή ακόμα και ένα κρύο μπάνιο μπορεί να μειώσει τον πόνο. Κρατήστε την κομπρέσα στο κεφάλι σας για 15 λεπτά και έπειτα κάνετε διάλειμμα για άλλα 15 λεπτά.

2. Χρησιμοποιήστε μια κομπρέσα
Στην περίπτωση που έχετε πονοκέφαλο τάσεως  (ο απλός πονοκέφαλος που αναφέρεται και σαν σφίξιμο στο κεφάλι)  τοποθετήστε μια κομπρέσα στο λαιμό ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Αν η κεφαλαλγία οφείλεται σε ρινική συμφόρηση, τοποθετήστε ένα ζεστό ύφασμα στο σημείο του πόνου. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

3. Χαλαρώστε την πίεση στο κεφάλι
Αν η κοτσίδα σας είναι πολύ σφιχτή, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Υπεύθυνα για τις κεφαλαλγίες που προκαλούνται από «εξωτερική πίεση» ίσως ακόμη να είναι το καπέλο, η μπαντάνα ή ακόμα και το σκουφάκι της κολύμβησης που μπορεί να είναι στενά. Μία μελέτη, μάλιστα, είχε δείξει ότι οι γυναίκες που χαλάρωσαν το χτένισμα στα μαλλιά τους είδαν τους πονοκεφάλους που τις ταλαιπωρούσαν να εξαφανίζονται.

4. Περιορίστε το φως
Το έντονο φως που τρεμοπαίζει, ακόμα και αυτό που προέρχεται από την οθόνη του υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Αν, λοιπόν, είστε επιρρεπείς, καλύψτε τα παράθυρα με σκούρες κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και φορέστε γυαλιά ηλίου. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αντιθαμβωτική μεμβράνη στην οθόνη του υπολογιστή και να χρησιμοποιήσετε λάμπες φθορίου στα φωτιστικά σας.

5. Προσπαθήστε να μη μασάτε
Το μάσημα της τσίχλας μπορεί να προκαλέσει πόνο όχι μόνο στο σαγόνι αλλά και στο κεφάλι. Το ίδιο ισχύει και για το δάγκωμα των χειλιών, των εσωτερικών των μάγουλων ή αντικειμένων όπως το στυλό. Αποφύγετε τα σκληρά και κολλώδη τρόφιμα και σιγουρευτείτε ότι οι μπουκιές σας είναι μικρές. Αν τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

6. Καταναλώστε καφεΐνη
Ένα τσάι, ο καφές ή οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει καφεΐνη μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Αν το καταναλώσετε αρκετά νωρίς, μπορεί να ανακουφίσει τον πονοκέφαλο, αλλά και να ενισχύσει τη δράση του παυσίπονου. Φροντίστε, όμως, να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση καφεΐνης, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης του πονοκέφαλου.

7. Δοκιμάστε να χαλαρώσετε
Είτε με ασκήσεις για τέντωμα, γιόγκα, διαλογισμό ή προοδευτική χαλάρωση των μυών, το να μάθετε πώς μπορείτε να χαλαρώσετε όταν ο πονοκέφαλος κάνει την εμφάνισή του μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά. Καλό θα είναι, επίσης, να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για κάποια θεραπεία αν έχετε μυικούς σπασμούς στην περιοχή του λαιμού.

8. Δοκιμάστε το μασάζ
Λίγα λεπτά μαλάξεων στον λαιμό και στους κροτάφους μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονοκεφάλου που δημιουργεί η ένταση η οποία μπορεί να οφείλεται στο στρες.

9. Καταναλώστε τζίντζερ
Μια πρόσφατη μελέτη μικρής έκτασης βρήκε ότι η κατανάλωση τζίντζερ, σε συνδυασμό με τα κοινά παυσίπονα, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της ημικρανίας, ενώ άλλη διαπίστωσε ότι λειτουργούσε σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με τη φαρμακευτική αγωγή κατά της ημικρανίας.

Διαβάστε επίσης

Ημικρανία: Επτά αποτελεσματικοί τρόποι να σταματήσετε τον πόνο πριν ξεκινήσει

Κατάθλιψη: Τα σωματικά συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα

Κορωνοϊός: Πονοκέφαλος και ανοσμία τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου σε ελαφρά ασθενείς