Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων σιδήρου και γνωστικών δυσκολιών σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης. Το νέο αυτό επιστημονικό συμπέρασμα, που δημοσιεύεται στο Nutrients, εξηγεί πιθανώς κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η εγκεφαλική «ομίχλη», τα κενά μνήμης και η μειωμένη προσοχή.

«Οι προηγούμενες μελέτες μας έδειξαν ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να μειώσει σημαντικά τις νοητικές επιδόσεις. Για παράδειγμα, ο χρόνος αντίδρασης μπορεί να διαρκέσει περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου περισσότερο για κάποιον με χαμηλό σίδηρο. Αυτή η μικρή καθυστέρηση αθροίζεται γρήγορα, ειδικά στην καθημερινή λήψη αποφάσεων», εξηγεί ο δρ. Michael Wenger, καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του OU και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.

«Ο σίδηρος παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται τόσο στη λειτουργία του εγκεφάλου, όσο και στην όραση. Όταν μια γυναίκα μεταβαίνει στην εμμηνόπαυση, σταματά να χάνει αίμα μηνιαίως, επομένως δεν χάνει και σίδηρο. Θέλαμε να διερευνήσουμε αν το γνωστικό κόστος που συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης», προσθέτει.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα σιδήρου, πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να καταγράψουν τις εναποθέσεις σιδήρου στον εγκέφαλο και εξέτασαν τις γνωστικές επιδόσεις των συμμετεχουσών. Αν και καμία από τις γυναίκες δεν παρουσίαζε κλινική έλλειψη σιδήρου, πολλές είχαν επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται βέλτιστα για την ηλικία τους. Οι ίδιες παρουσίαζαν, ταυτόχρονα, χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, προσοχής και γνωστικής επεξεργασίας.

Κίνδυνος για την υγεία τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα σιδήρου;

Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στο αίμα δεν σχετίζονται με περίσσεια σιδήρου στον εγκέφαλο. «Αυτό ήταν απροσδόκητο και καθησυχαστικό», σημείωσε ο δρ. Wenger. «Σημαίνει ότι η διατήρηση επαρκούς ποσότητας σιδήρου δεν αυξάνει απαραίτητα τον κίνδυνο διαταραχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σίδηρο». Σημειώνεται ότι η επιβλαβής συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Αν και τα συμπληρώματα σιδήρου σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία, ο δρ. Wenger υποστηρίζει ότι ένα συμπλήρωμα χαμηλής δόσης ή η προσθήκη διατροφικών επιλογών με σημαντικές ποσότητες σιδήρου θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές. «Απλές αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση πιο εύκολη στη διαχείρισή της», σχολιάζει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Είναι απλά κούραση ή φταίει η εμμηνόπαυση; Το σύμπτωμα που γιγαντώνει την κόπωση

Ποια συμπληρώματα δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί – Οι συνδυασμοί για καλύτερη απορρόφηση

Σας λείπει σίδηρος; Τρεις λόγοι που εμποδίζουν την απορρόφησή του και προκαλούν αναιμία