Το κρύο νερό θεωρείται ότι «ξυπνάει» το σώμα και βελτιώνει τη διάθεσή μας. Μια νέα επιστημονική έρευνα όμως, που δημοσιεύτηκε στο Advanced Biology, έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα σπουδαίο επιχείρημα υπέρ του μπάνιου σε παγωμένα νερά, αφού φαίνεται πως βοηθά στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην ενίσχυση της κυτταρικής υγείας.

Η ομάδα των ερευνητών από το εργαστήριο Ερευνών Ανθρώπινης και Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας (HEPRU) του Πανεπιστημίου της Οτάβα, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Glen Kenny και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Kelli King, εξέτασε την επίδραση της προσαρμογής στο κρύο νερό σε νεαρούς άνδρες και πώς αυτή επηρεάζει βασικές κυτταρικές λειτουργίες, όπως η αυτοφαγία (το σύστημα ανακύκλωσης των κυττάρων, που προάγει την κυτταρική υγεία) και η απόπτωση (η διεργασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου).

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 υγιείς νεαροί άνδρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κρύα εμβάπτιση σε νερό 14°C για μία ώρα, κάθε μέρα, για 7 συνεχόμενες ημέρες. Πριν και μετά την περίοδο προσαρμογής, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος των συμμετεχόντων για να αξιολογήσουν τις κυτταρικές τους αντιδράσεις.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το σώμα αύξησε την ιδιότητά του να ενεργοποιεί την αυτοφαγία, βελτιώνοντας τη διαδικασία της αναγέννησης των κυττάρων και συμβάλλοντας στη συνολική κυτταρική υγεία. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο κρύο βελτιώνει σημαντικά την αυτοφαγική λειτουργία, έναν σημαντικό κυτταρικό προστατευτικό μηχανισμό. Αυτή η ενίσχυση επιτρέπει στα κύτταρα να διαχειρίζονται καλύτερα το στρες και θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία» εξηγεί ο καθηγητής Δρ. Kenny.

Αν και αρχικά το σώμα βίωσε έντονο στρες από την έκθεση στο κρύο, στη συνέχεια προσαρμόστηκε, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι δείκτες κυτταρικής βλάβης και η ανεπιθύμητη απόπτωση. «Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο γρήγορα το σώμα προσαρμόστηκε», σχολιάζει η ερευνήτρια Kelli King.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μεγαλύτερη ανοχή στο κρύο, κάτι που αποδεικνύει ότι το σώμα έχει τη δυνατότητα να ενισχύει φυσικά την ανθεκτικότητά του απέναντι σε στρεσογόνες συνθήκες. «Το κρύο νερό φαίνεται να λειτουργεί σαν ένας φυσικός μηχανισμός ρύθμισης, που ενισχύει την ανθεκτικότητα των κυττάρων απέναντι στο στρες», συμπληρώνει η King.

Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε νεαρούς άνδρες, τα αποτελέσματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι το κρύο νερό μπορεί να ωφελήσει και άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Η συστηματική έκθεση στο κρύο, μέσα από συνήθειες όπως τα κρύα μπάνια ή η κολύμβηση σε παγωμένα νερά, μπορεί να χαρίσει βελτιωμένη κυτταρική λειτουργία, ενισχυμένη αντίσταση στο στρες και πιθανώς πιο αργή γήρανση.

Συνεπώς, οι επιπτώσεις της μελέτης επεκτείνονται πέρα από την αθλητική απόδοση. Η εμβάπτιση σε κρύο νερό θα μπορούσε όχι μόνο να παρατείνει την κυτταρική μακροζωία αλλά και να αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Γήρανση: Η θερμοκρασία που μπορεί να σταματήσει το χρόνο – Θα χρειαστείτε μπουφάν!

Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να μας γλιτώσει από άγχος και κατάθλιψη;

Απώλεια βάρους, καλύτερη διάθεση και αυξημένη λίμπιντο με αυτή την τολμηρή δοκιμασία