Η χρήση της νιασίνης (βιταμίνη Β3) σε χαμηλά επίπεδα αποτελούσε μέχρι πρότινος μια ουσία που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, όταν η κατανάλωσή της δε γίνεται με έλεγχο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίθετα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές της Cleveland Clinic εντόπισαν μια νέα οδό που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο, μια σύνδεση μεταξύ της 4PY, ενός προϊόντος διάσπασης από την περίσσεια νιασίνης, και των καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, τα υψηλότερα επίπεδα 4PY συνδέθηκαν στενά με την ανάπτυξη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων δυσμενών καρδιακών συμβάντων σε κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης σε προκλινικές μελέτες ότι η 4PY πυροδοτεί άμεσα την αγγειακή φλεγμονή, η οποία βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση με την πάροδο του χρόνου, τη στένωση δηλαδή των αγγείων. Τέλος, περιγράφονται λεπτομερώς οι γενετικές συνδέσεις μεταξύ της 4PY και της αγγειακής φλεγμονής.

Η νιασίνη (βιταμίνη Β-3) είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε πληθώρα στη δυτική διατροφή: «Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 50 έθνη έχουν επιβάλει τον εμπλουτισμό με νιασίνη σε βασικά τρόφιμα όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρώμη για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφική ανεπάρκεια» εξηγεί ο Δρ Hazen, πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic και συν-τμηματάρχης Προληπτικής Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιάς, Αγγείων και Θώρακος. Παρόλα αυτά, ένα στα τέσσερα άτομα στις ομάδες ασθενών των ερευνητών φαίνεται ότι έπαιρνε υπερβολική ποσότητα και είχε υψηλά επίπεδα 4PY, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Το συναρπαστικό σε αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι αυτή η οδός φαίνεται να είναι ένας προηγουμένως μη αναγνωρισμένος αλλά σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, μπορούμε να τον μετρήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτές οι γνώσεις θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της οδού» προσθέτει ο Δρ Hazen.

Μέτρον άριστον

Για να γίνει πιο κατανοητό, ο ίδιος συγκρίνει την πρόσληψη νιασίνης με πολλές βρύσες που γεμίζουν με νερό ένα κουβά ταυτόχρονα. Μόλις ο κουβάς γεμίσει, αρχίζει να ξεχειλίζει. Ομοίως, το ανθρώπινο σώμα πρέπει στη συνέχεια να επεξεργαστεί αυτό το υλικό που ξεχειλίζει και να παράγει άλλους μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένου του 4PY.

Όπως διευκρινίζει, «το κύριο συμπέρασμα είναι πως δεν πρέπει να αποκλείσουμε ολόκληρη την πρόσληψη νιασίνης, καθώς αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.  Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια συζήτηση σχετικά με τον εμπλουτισμό των αλεύρων και των δημητριακών με νιασίνη στις ΗΠΑ».

Τα νεότερα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν γιατί πλέον η νιασίνη δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για τη μείωση της χοληστερόλης. Η νιασίνη ήταν μία από τις πρώτες θεραπείες που συνταγογραφήθηκαν για τη μείωση της LDL (της «κακής» χοληστερόλης). Ωστόσο, τελικά η νιασίνη αποδείχθηκε λιγότερο αποτελεσματική από άλλα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης και συνδέθηκε με άλλες αρνητικές επιπτώσεις και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε προηγούμενες έρευνες.

«Οι επιδράσεις της νιασίνης ήταν πάντα κάπως παράδοξες. Παρά τη μείωση της χοληστερόλης από τη νιασίνη, τα κλινικά οφέλη ήταν πάντα μικρότερα από τα αναμενόμενα με βάση τον βαθμό μείωσης της LDL. Αυτό οδήγησε στην ιδέα ότι η περίσσεια νιασίνης προκαλούσε ασαφείς ανεπιθύμητες ενέργειες που εξουδετέρωναν εν μέρει τα οφέλη της μείωσης της LDL. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας συμβάλλουν στην εξήγηση αυτού του παραδόξου. Αυτό καταδεικνύει γιατί η διερεύνηση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου είναι τόσο κρίσιμη- μαθαίνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που ξεκινήσαμε να βρούμε» καταλήγει ο Δρ Hazen.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα – Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο συνδυασμός που αυξάνει 20% τον κίνδυνο

Έμφραγμα: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους κοιμούνται έτσι

Το «καλό» λίπος που προστατεύει από άνοια και εγκεφαλικό – Πού εντοπίζεται στο σώμα