Η περίοδος ανάρρωσης που ακολουθεί μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θέτει σε κίνδυνο και την ψυχική υγεία των ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή άλλων διαταραχών της διάθεσης μέσα στον πρώτο χρόνο. Τα αποτελέσματα της νεότερης αυτής έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Stroke, συνέκριναν τον κίνδυνο με τον αντίστοιχο στον ευρύ πληθυσμό, καθώς και με τα άτομα που επέζησαν μετά από καρδιακή προσβολή.

Αν και έχει αποδειχθεί επιστημονικά το ενδεχόμενο της κατάθλιψης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει το έναν στους τρεις επιζώντες, οι ερευνητές αυτή τη φορά θέλησαν να διεισδύσουν βαθύτερα και να διερευνήσουν πώς το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Γι΄αυτό, διερεύνησαν ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών και συγκεκριμένα 86.111 άτομα που είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Δανίας, από το 2004 έως το 2018 χωρίς ιστορικό ψυχικής νόσου. Διαπίστωσαν ότι όσοι επιβίωσαν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 15% να εμφανίσουν διαταραχές της διάθεσης, με την κατάθλιψη να είναι η επικρατέστερη μέσα στον πρώτο χρόνο. Ο κίνδυνος που ελοχεύει μάλιστα είναι κατά 2,3 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό της Δανίας.

Αντιστοίχως, οι συγκεκριμένοι ασθενείς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο και για άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως των διαταραχών κατάχρησης ουσιών και των αγχώδων διαταραχών, καθώς και εγκεφαλικών διαταραχών όπως η άνοια. Η συχνότητά τους, όμως, δεν ήταν τόσο μεγάλη.

«Η πρόληψη αυτών των αποτελεσμάτων έχει σημασία, αλλά δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο», σημείωσε ο δρ. Nils Skajaa, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στην κλινική επιδημιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus στη Δανία. Πρότεινε επίσης την αυξημένη επιτήρηση των ψυχικών διαταραχών μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και πρώιμες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής.

Σε σύγκριση με την καρδιακή προσβολή, οι επιζώντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά περίπου 70%. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα παλαιότερης αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Neurology, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που βίωσαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Ο δρ. Skajaa επισήμανε ότι η μελέτη περιορίστηκε στη χρήση νοσοκομειακών δεδομένων, στα οποία ενδεχομένως να μην συμπεριλήφθηκαν οι ήπιες περιπτώσεις. Αν και η μελέτη διεξήχθη στη Δανία, διευκρίνισε ότι τα ευρήματα μπορούν να έχουν ισχύ και στις Η.Π.Α.

Διαβάστε επίσης

Κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο να χάσουμε το μυαλό μας

Μάθετε τα πάντα για τη νόσο που «χτυπάει» άνδρες και γυναίκες 25-44 ετών