Τα μαλλιά μας μπορούν -με τον δικό τους τρόπο- να υποδείξουν διαφορετικά προβλήματα υγείας, καθώς αντανακλούν το τι συμβαίνει στον οργανισμό.

Πολλοί είναι οι παράγοντες – από τη γενετική μέχρι τις ορμόνες και την ηλικία – που μπορούν να επηρεάσουν τους θύλακες της τρίχας και την ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό και εστιάζοντας στην εμφάνισή των διαφορετικών γνωρισμάτων, μπορούμε να «διαβάσουμε» τα σημάδια για την κατάσταση της υγείας μας, όπως επισημαίνει με άρθρο του στο The Conversation ο Dan Baumgardt, Ανώτερος Λέκτορας στη Σχολή Φυσιολογίας, Φαρμακολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Υπερβολική τριχοφυΐα

Οι τρίχες που αναπτύσσονται υπερβολικά σε όλο το σώμα θα μπορούσαν να οφείλονται σε ανεπιθύμητη δράση φαρμακευτικής αγωγής, όπως η αντίδραση στη λήψη ενός νέου φαρμάκου, για παράδειγμα η φαινυτοΐνη, η οποία ανήκει στα αντιεπιληπτικά. Εκτός αυτού, ασθένειες όπως ο ιός HIV και η νευρογενής ανορεξία θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η υπερτρίχωση είναι μια ακόμη  πάθηση η οποία περιλαμβάνει την έντονη τριχοφϋία σε πρόσωπο, χείλη, στήθος και χέρια, που παρατηρείται σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, λόγω των αυξημένων ορμονών των ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη.

Τριχόπτωση

Η απώλεια των μαλλιών ή αλλιώς αλωπεκία, οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες, όπως σε μυκητιασικές λοιμώξεις, σιδηροπενική αναιμία, χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και χρήση φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας). Η τριχόπτωση στους άνδρες ξεκινά μεταξύ 20 και 25 ετών, εμφανίζεται στη γραμμή των μαλλιών και στην κορυφή του κεφαλιού και επηρεάζεται από την τεστοστερόνη, η οποία συντομεύει τη φάση ανάπτυξης των τριχών, με αποτέλεσμα τη λέπτυνσή τους.

Η γυναικεία αλωπεκία, από την άλλη, επηρεάζει συνήθως πρώτα την μπροστινή γραμμή των μαλλιών και προκαλεί κυρίως αραίωση και όχι πλήρη απώλεια μαλλιών. Ο ρόλος της τεστοστερόνης δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά μια ορμονική αιτία είναι πιθανή, καθώς η αραίωση είναι πιο συχνή γύρω και μετά την εμμηνόπαυση.

Η τριχόπτωση θα μπορούσε επίσης να συντελεστεί από συνήθειες τις καθημερινότητας, όπως οι σφιχτές κοτσίδες, ή μια διαταραχή που ονομάζεται τριχοτιλλομανία, στην οποία οι ασθενείς τραβούν επίτηδες τα μαλλιά τους και τις τρίχες του σώματος.

Πόσο δυνατά είναι τα μαλλιά σας;

Για να έχετε μια καλύτερη αίσθηση της υγείας των μαλλιών σας, μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ στο σπίτι, τραβώντας μερικές τρίχες! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μια τούφα από τα μαλλιά σας -περίπου 30-50 τρίχες- και να περάσετε ανάμεσά τους τα δάχτυλά σας, από το τριχωτό της κεφαλής, μέχρι τις άκρες. Δε χρειάζεται να ασκήσετε μεγάλη δύναμη, καθώς ένα απαλό τράβηγμα αρκεί. Στο τέλος, δείτε πόσες τρίχες τραβήξατε.

Εάν το αποτέλεσμα ήταν μόνο μια με δύο τρίχες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης. Εάν, όμως, παρατηρείτε στο χέρι σας περισσότερες από δέκα τρίχες, ενδεχομένως το τριχωτό της κεφαλής να αποβάλλει περισσότερες τρίχες από το κανονικό. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει αλωπεκία, ωστόσο μια πιο λεπτομερής εξέταση από έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη, για να καταλάβετε εάν η τριχόπτωσή σας υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι αλλαγές στα μαλλιά σας μπορεί να μην οφείλονται απλώς στην ηλικία ή στον τρόπο με τον οποίο τα φορμάρετε. Υπάρχουν πολλά μοτίβα ανάπτυξης και απώλειας μαλλιών που πρέπει να γνωρίζετε και γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να παρατηρείτε τυχόν διαφορές.

Διαβάστε επίσης:

Τριχόπτωση: Η ανακάλυψη που μπορεί να σώσει τα μαλλιά μας

Τριχόπτωση: Τέσσερα τρόφιμα που βοηθούν να μην «τα χάσετε»

Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι καλύτερες φαρμακευτικές λύσεις