Πώς μπορεί μια καθημερινή συνήθεια που έχουμε υιοθετήσει όλοι κατά τη διάρκεια της ημέρας να επηρεάσει τη… νυχτερινή μας «συμπεριφορά»; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Neurourology and Urodynamics, οι ενήλικες που περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη είναι πιο πιθανό να επισκέπτονται συχνότερα την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα (νυκτουρία), ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου τους.

Τα νέα ερευνητικά ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή για την περίοδο 2011-2016. Μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 13.294 συμμετεχόντων, ηλικίας 20 ετών και άνω από τις ΗΠΑ. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι οι 4.236 συμμετέχοντες (31,86%) ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν νυκτουρία, ενώ οι 9.058 (68,14%) όχι. Διερευνώντας, επιπλέον, τις καθημερινές τους συνήθειες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι περνούσαν 5 ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπροστά από μια οθόνη, βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας βίντεο, αντιμετώπιζαν 48% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νυκτουρία σε σύγκριση με όσους αφιέρωναν λιγότερο από 1 ώρα καθημερινά σε αυτές τις ασχολίες.

«Καθώς οι άνθρωποι ασχολούνται όλο και περισσότερο με δραστηριότητες που βασίζονται στην οθόνη, η ολοκληρωμένη κατανόηση του αντίκτυπου του εκτεταμένου χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης ή/και βίντεο στη νυκτουρία είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. «Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν αυτή τη συσχέτιση, ώστε να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους ασθενείς που υποφέρουν από νυκτουρία, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για τη διαχείριση του χρόνου οθόνης», καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης:

Νυκτουρία: Πού οφείλονται οι βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα – Πώς αντιμετωπίζονται

Τι αλλάζει στο μυαλό του παιδιού όταν βλέπουμε τηλεόραση μαζί του

Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας – Τι ισχύει για υπολογιστές