Δεν λέει να φύγει o βήχας; Φταίει ο κορωνοϊός ή μήπως ο ένοχος είναι άλλος; Πώς θα το καταλάβετε

ΕΥΕΞΙΑ

Σας ταλαιπωρεί ακόμα ο βήχας μετά την COVID-19 ή μήπως δεν γνωρίζετε τι τον προκαλεί; Διαβάστε ποια είναι τα πιθανά αίτια και ποιες οι λύσεις που ανακουφίζουν 

YGEIAMOU.GR TEAM

Photo: Shutterstock

Μπορεί ο βήχας να δώσει απαντήσεις για τον ένοχο πίσω από την τελευταία περιπέτεια της υγείας μας; Μπορεί να αποκαλύψει αν πρόκειται για Covid-19, γρίπη, κρυολόγημα ή αλλεργία;

Μια απάντηση προσπάθησαν να δώσουν ερευνητές που, σύμφωνα με την επιστημονική τους δημοσίευση το 2021, κατάφεραν να διακρίνουν διαφορές στον βήχα ενός ατόμου που προσπαθεί να καθαρίσει τον λαιμό τους από τον βήχα που προκαλεί μια λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, η διάγνωση της COVID-19 μέσω του ήχου του βήχα δεν είναι δυνατή, σύμφωνα με άλλη έρευνα του 2022.

Για δύο στις τρεις περιπτώσεις COVID-19, ο βήχας που προκαλεί η λοίμωξη είναι ξηρός, μη παραγωγικός, με χαρακτηριστική την αδυναμία διακοπής του μόλις ξεκινήσει, αν και, σπανιότερα, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει και παραγωγικό βήχα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για στοιχεία που τον διακρίνουν έναν παροδικό και αυτοπεριοριζόμενο «φυσιολογικό» βήχα.

Ακολουθεί ένας πίνακας με βασικά συμπτώματα ανά ξεχωριστή περίπτωση:

Εάν εμφανίζετε ύποπτα συμπτώματα, τα κατάλληλα τεστ και η εξέταση από γιατρό είναι οι μόνες μέθοδοι για σίγουρες απαντήσεις.

Θεραπείες για τον βήχα της COVID-19

Το βάρος στο στήθος και η δυσκολία στον ύπνο είναι βασικά προβλήματα που δημιουργεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα της λοίμωξης. Κάποιες κινήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν είναι:

  • τα άφθονα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να διατηρείται ο λαιμός υγρός με λιγότερο ερεθισμό
  • χρήση υγραντήρα ψυχρής ομίχλης αν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ξηρή, είτε ζεστά ντους με κλειστά κουφώματα για να παγιδέψετε τους υδρατμούς
  • ζεστό τσάι ή σούπες που καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό και μειώσουν την ένταση του βήχα
  • χρήση σταγόνων ή άλλων σκευασμάτων για τον βήχα
  • ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι (όχι σε βρέφη κάτω του 1 έτους).

Τέσσερα ερωτήματα για τον βήχα Covid

1. Πόσο διαρκεί;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 για άτομα που είχαν νοσηλευτεί λόγω COVID-19, περίπου το 2,5% ανέφερε βήχα διάρκειας 11,2 μηνών μετά το εξιτήριο. Μια ανασκόπηση του 2021 πάλι διαπίστωσε ότι περίπου το 19% των ανθρώπων εμφανίζουν βήχα αφού έχουν ξεπεράσει τα περισσότερα από τα συμπτώματα της COVID-19.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βήχας δρα ως αντανακλαστικό για τον καθαρισμό των αεραγωγών από τη βλέννα, τη σκόνη και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ερεθισμένων αεραγωγών.