Μια διαδρομή με τις αστικές συγκοινωνίες αρκεί για να βεβαιωθεί και ο πλέον δύσπιστος ότι, κάποιες ημέρες -και όσο η θερμοκρασία πέφτει-, μια «επιδημία βήχα» μοιάζει να απλώνεται στην πόλη. Από υπόκωφα βηχαλάκια έως παροξυσμικά επεισόδια και βήχα που επιμένει, κάτι φαίνεται να ταλαιπωρεί το αναπνευστικό. Τι φταίει όμως όταν όλα τα τεστ -ακόμα και τα τριπλά για Covid, γρίπη και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός)- βγαίνουν αρνητικά;

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο. Τον Φεβρουάριο (2023), η Δρ Paula Cowan, Ιατρική Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο βρετανικό Σύστημα Υγείας, απέδιδε το γεγονός στις διαδοχικές λοιμώξεις, τη μειωμένη φυσική ανοσία από την κοινωνική απομόνωση που αρκετοί συνεχίζουν να τηρούν αλλά και τους συνήθεις υπόπτους: τους εποχικούς ιούς του αναπνευστικού.

Photo: Shutterstock

Πιθανώς αυτό το τελευταίο αίτιο να κρύβεται και πίσω από τα φετινά προβλήματα έντονου βήχα –έως και δύο εβδομάδων-, παθογόνα ανεξάρτητα από τους ιούς της γρίπης ή τον κορωνοϊό που προκαλούν επιπλέον μπούκωμα και πονόλαιμο. Για τη Δρ Janet O’Mahony, παθολόγο στο Mercy Medical Center της Βαλτιμόρης, πρόκειται πιθανότατα για ρινοϊούς, κορωνοϊούς διάφορους του SARS-CoV-2 ή αδενοϊoύς. «Βγαίνουν αρνητικοί στα τεστ γρίπης και Covid, ενώ δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για “καθαρά ιογενή” περιστατικά» αναφέρει σε ειδησεογραφικό μέσο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας λόγος που τα αίτια για αυτές τις βρογχίτιδες -φλεγμονή των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων (βρόγχοι)- που προκαλούν τον βήχα παραμένουν άγνωστα, είναι ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν θα τα αναζητήσουν αν τα τεστ για τους πλέον ανησυχητικούς ιούς (γρίπης, κορωνοϊός) βγαίνουν αρνητικά και εφόσον τα συμπτώματα των ασθενών δεν είναι σοβαρά. (Ακόμα και αν διαρκέσουν κάτι λιγότερο από 3 εβδομάδες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).)

Πόσο διαρκεί ο κίνδυνος μετάδοσης;

Σύμφωνα με το Healthline, το 90% των περιπτώσεων οξείας βρογχίτιδας προκαλούνται από ιούς όπως του κρυολογήματος ή της γρίπης, οι οποίοι χρειάζονται από δύο έως έξι ημέρες για να κάνουν τον κύκλο τους. Τα άτομα με τη λοίμωξη αρχίζουν να μεταδίδουν έως και 24 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και παραμένουν μεταδοτικοί μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, έως και επτά ημέρες δηλαδή, με τις τρίτες πρώτες τις πλέον επικίνδυνες. Ωστόσο, την περίοδο του ξηρού βήχα μετά τη βρογχίτιδα από τον ερεθισμό των αεραγωγών -και όχι από ενεργό λοίμωξη- είναι μάλλον δύσκολη η μετάδοση του ιού.

Tips ανακούφισης

Για ανακούφιση από τον βήχα και άλλα έντονα συμπτώματα, το CDC συστήνει:

  • άφθονα υγρά
  • χρήση υγραντήρα ή νεφελοποιητή
  • ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού για ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη
  • εισπνοές πάνω από καυτό νερό ή ένα ντους
  • παστίλιες
  • μέλι για την ανακούφιση από το βήχα (όχι σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους)
  • μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως αντιβηχικά σιρόπια με συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

Τέλος, η Δρ Cowan επισημαίνει την αναζήτηση ιατρικής γνώσης αν ο βήχας είναι ιδιαίτερα επίμονος ή συνοδεύεται από φλέγμα με περίεργο χρώμα, συνοδεύεται από σοβαρή δύσπνοια ή στηθάγχη, είτε σημειώνεται ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Ιώσεις – Ανάρρωση: 5 tips για να περιορίσετε τα συμπτώματα χωρίς φάρμακα

Βήχας: Οκτώ ροφήματα που μαλακώνουν το λαιμό

To υπερτρόφιμο που μειώνει την ένταση και τη συχνότητα του βήχα