Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα άτομα με χρόνια φλεγμονή που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από διάφορα αίτια –  διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και σχεδόν τριπλάσιο από καρκίνο. Η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Frontiers in Medicine, βασίζεται σε δεδομένα που αντιπροσωπεύουν 95 εκατομμύρια Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα με επικεφαλής τον δρ. Arch Mainous III του University of Florida College of Public Health and Health Professions, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ζουν τόσο με χρόνια φλεγμονή, όσο και υπό συνθήκες φτώχειας, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Η οξεία φλεγμονή αποτελεί μέρος της υγιούς βραχυπρόθεσμης ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού για την καταπολέμηση της λοίμωξης, των τοξινών ή άλλων ξένων ουσιών που μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό. Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, διαρκεί για μήνες ή χρόνια, με τα επιστημονικά στοιχεία να δείχνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και οι νεφροπάθειες. Μια άλλη μελέτη του δρ. Mainous δείχνει ότι το 34,6% των Αμερικανών ενηλίκων αντιμετωπίζει συστηματική φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από πλήθος παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, το άγχος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, η γήρανση, η παχυσαρκία, οι αυτοάνοσες διαταραχές και η έκθεση σε τοξίνες του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η επίδραση της χρόνιας φλεγμονής και της ανέχειας ξεχωριστά στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου ήταν ήδη γνωστές, ωστόσο η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός των δύο παραγόντων πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες», δήλωσε ο δρ. Mainous III, Ph.D., καθηγητής στο τμήμα έρευνας και διαχείρισης και πολιτικής υπηρεσιών υγείας στο UF College of Public Health and Health Professions. «Διαπιστώσαμε ότι χρόνια φλεγμονή και ανέχεια λειτουργούν ως ένας φαύλος κύκλος, με τη φτώχεια να ενισχύει τη φλεγμονή μέσω παραγόντων όπως το χρόνιο στρες. Δρουν, επομένως, συνεργατικά, «απειλώντας» διπλά τους ανθρώπους που σχετίζονται και με τους δύο παράγοντες», διευκρίνισε.

Για τη μελέτη του UF, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή, μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας και συνδυάζει ερωτήσεις στους συμμετέχοντες με εργαστηριακές εξετάσεις. Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν από ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω, των οποίων το εισόδημα ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας των ΗΠΑ και των οποίων οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη χρόνιας φλεγμονής. Τα αρχεία συνδέθηκαν με το Εθνικό Δείκτη Θανάτου για την παρακολούθηση της θνησιμότητας σε μια περίοδο 15 ετών. Τα άτομα που ζούσαν τόσο με χρόνια φλεγμονή, όσο και υπό συνθήκες φτώχειας αντιμετώπιζαν 127% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και 196% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Από την άλλη, όσοι ζούσαν με έναν από τους δύο παράγοντες αντιμετώπιζαν περίπου 50% ενισχυμένο κίνδυνο θανάτου κατά την ίδια περίοδο.

Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη διεξαγωγής τακτικών εξετάσεων για χρόνια φλεγμονή, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς, ώστε να περιοριστούν θάνατοι που, σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να αποφευχθούν.

«Οι ερευνητές μελετούν τη χρόνια φλεγμονή εδώ και 25 χρόνια, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε πολλά δεδομένα σχετικά με τον ρόλο της στην πορεία της νόσου και τη θνησιμότητα. Γνωρίζουμε ότι συνιστά πρόβλημα, αλλά δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε οι γιατροί να μπορούν να εντοπίζουν τη χρόνια φλεγμονή στους ασθενείς και να εργάζονται για τη θεραπεία των υποκείμενων αιτιών», κατέληξε ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:

Ναι, η έμμονη ιδέα ότι μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά μπορεί να… σκοτώσει

Από ποια σοβαρή νόσο κινδυνεύουν όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες

Είστε 50ρηδες; Δύο απλά τεστ δείχνουν πόσα χρόνια θα ζήσετε