Τα πρώτα κρύα έχουν ξεκινήσει και μαζί τους και οι πρώτες περιπτώσεις φθινοπωρινού συναχιού για φέτος. Το συνάχι είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, συνήθως ενδεικτικό του κρυολογήματος και συχνά συνοδεύεται από  φτέρνισμα, ερεθισμένο λαιμό, βήχα και ελαφριά κόπωση. Για όλους αυτούς τους λόγους ταλαιπωρεί αρκετά τον ασθενή, με τους περισσότερους να αναζητούν τρόπους να απαλλαγούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Διαβάστε παρακάτω απλά γιατροσόφια για να απαλλαγείτε από το συνάχι:

Πιείτε άφθονα υγρά

Αυτό μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τους ρινικούς ιστούς υγρούς, αποδυναμώνοντας τυχόν συμφόρηση. Ένας ενυδατωμένος οργανισμός θα μπορέσει να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε μικροοργανισμο, που είναι υπεύθυνος για το συνάχι. Αντιθέτως, η αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει ξηρές βλεννώδεις μεμβράνες, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η συμφόρηση.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Διατηρήστε στο χώρο σας μια μέτρια υγρασία, σε ένα ποσοστό 40-50%. Εάν ξεπεράσει αυτό το ποσοστό, τότε ενδέχεται να δημιουργήσετε συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ακάρεων σκόνης ή μούχλας.

Τοποθετήστε ένα ζεστό, υγρό ύφασμα στο πρόσωπό σας

Η τοποθέτηση ενός ζεστού, υγρού υφάσματος αρκετές φορές μέσα στην ημέρα μπορεί να ανακουφίσει τα ιγμόρεια, τα οποία ενδεχομένως ερεθίζονται από τον ξηρό αέρα. Μια ελαφριά, ζεστή πίεση στο πρόσωπο θα μειώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Κάντε πλύσεις με φυσιολογικό ορό

Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της μύτης, αποβάλλοντας παράλληλα τυχόν «παγιδευμένο» φλέγμα. Αυτός ο τρόπος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικός εάν κάνετε τις πλύσεις το πρωί και το βράδυ.

Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφάλι σας σηκωμένο ψηλά, χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια. Αυτό θα βοηθήσει τη ροή του αέρα στις ρινικές οδούς.

Εφαρμόστε ατμό

Ο ατμός μπορεί να ανακουφίσει από το συνάχι και να σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα από τη μύτη. Είτε είναι ο ατμός από ένα καυτό ντους, ένα ζεστό ρόφημα ή ένα μαγειρικό σκεύος με νερό που βράζει,  θα μαλακώσει τις ρινικές οδούς, μειώνοντας τη φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Κρυολόγημα: 7 τρόποι να μην «κολλήσουμε»

Κρυολόγημα: Πέντε τροφές που κάνουν θαύματα στο συνάχι

Επτά μυστικά για να κοιμηθείτε όταν είστε μπουκωμένοι