Ένα φυσικό σκεύασμα γνωστό για την γρηγορότερη ανακούφιση που προσφέρει έναντι των ενοχλητικών συμπτωμάτων από λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και η COVID-19, αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ισχυρός σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα δύο νέων μελετών, δημοσιευμένες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως τo “Molecules” και το “Diseases”, το CRETAN IAMA (Κρητικό Ίαμα), το καινοτόμο φυσικό προϊόν με ρίζες στην κρητική παράδοση, μείωσε σημαντικά την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς με COVID-19, έδρασε δε ως ισχυρή πρόληψη και προφύλαξη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, ένα σημαντικό συνέδριο όπου συμμετείχαν αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλες τις Πανεπιστημιακές Κλινικές της Χώρας, όπως επίσης Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης διερεύνησε την επίδραση του CRETAN IAMA σε ασθενείς με COVID-19 και ήπια συμπτώματα, κυρίως κόπωση, μυαλγία, πονοκέφαλο και πυρετό, για το διάστημα Αύγουστος 2020 – Φεβρουάριος 2022. Οι λοιμώξεις προέρχονταν από διαφορετικά στελέχη του ιού Sars-CoV-2, από τα αρχικά Α και Β μέχρι τα πρόσφατα D και O.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση: «ο πατενταρισμένος συνδυασμός ουσιών από τα αιθέρια έλαια των τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία, όχι μόνο επισπεύδει την ανάρρωση σε περιπατητικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, μειώνοντας την ένταση και τη διάρκειά τους, αλλά όπως τεκμηριώθηκε έχει και προληπτική/προφυλακτική δράση. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σε άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού».

Την ερευνητική ομάδα αποτελούν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Δ/ντης Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ, η κ. Μαριλένα Καμπά, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας με συνεργάτες τους.

Τρία επιλεγμένα κρητικά βότανα «θωρακίζουν» την άμυνα

Πίσω από την ισχυρή αποτελεσματικότητα του CRETAN IAMA κρύβεται μια «θαυματουργή» τριάδα· το καινοτόμο σκεύασμα περιέχει έναν πατενταρισμένο συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά Κρητικά βότανα, δίκταμο (Origanum dictamnus), θυμάρι (Coridothymus capitatus) και φασκόμηλο (Salvia fruticosa), μέσα σε extra παρθένο ελαιόλαδο και σε συγκεκριμένες αναλογίες που λειτουργούν όχι απλά αθροιστικά, αλλά συνεργιστικά και ολιστικά, αφού η δράση της μιας ουσίας ενισχύει ή/και συμπληρώνει τη δράση της άλλης, μαζί με βιταμίνη D3.

Πέραν της δράσης έναντι των συμπτωμάτων από ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι αντιοξειδωτικές ουσίες των κρητικών βοτάνων καταπολεμούν τη φλεγμονή -η οποία σχετίζεται άμεσα με το οξειδωτικό στρες- και, συνδυαστικά με τη βιταμίνη D3, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

To CRETAN IAMA είναι ένα διεξοδικά μελετημένο φυτικό σκεύασμα· 8 δημοσιευμένες μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματική του δράση υπέρ της ταχύτερης ανακούφισης από τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων που προκαλούν οι ιοί της γρίπης, A/H1N1, γρίπη Β, οι ρινοϊοί και ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, καθώς και την ασφάλεια από τη μακροχρόνια χορήγηση ως μέτρο πρόληψης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διεθνής αναγνώριση και συνεχής επιστημονική έρευνα

Το CRETAN IAMA αποτελεί Ελληνική Καινοτομία με Διεθνή πατέντα (EP 10760745.9) που έχει βραβευτεί και αναγνωρίζεται από την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα ως το πρώτο φυτικό ιδιοσκεύασμα με ιδιαίτερα υψηλή δημοσιευμένη τεκμηρίωση, εργαστηριακά, κλινικά και τοξικολογικά.

Ανεξάρτητα από την πολύ επιτυχημένη πορεία του σκευάσματος -επιβεβαιώνεται από post-market μελέτη του σκευάσματος δημοσιευμένη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό-, η προσπάθεια για την καλύτερη γνώση της αποτελεσματικότητας του καινοτόμου συνδυασμού αιθέριων ελαίων (CAPeo) του CRETAN IAMA συνεχίζεται με στόχο να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στην πρόληψη και θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και να δώσει λύσεις τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους ασθενείς.

Η έρευνα των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων/ ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GALENICA, θα συνεχίσει να αποκαλύπτει περισσότερα σημαντικά οφέλη του CRETAN IAMA.