Σε δεύτερη μοίρα μπαίνει συχνά η υγιεινή των ποδιών, ακόμα και αν τα επιβαρύνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αμέλεια της φροντίδας των άκρων ωστόσο οδηγεί συχνά σε επώδυνες καταστάσεις και σοβαρές παραμορφώσεις. «Στα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι περιλαμβάνονται η σφυροδακτυλία, οι φουσκάλες, η πελματιαία απονευρωσίτιδα και οι κάλοι. Κάποια αντιμετωπίζονται εύκολα, άλλα όμως θα χρειαστούν την αρωγή ειδικού» εξηγεί ο Δρ Ronald Lepow, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον.

Η τριβή και η πίεση, το στρες συνολικά που ασκείται στο άκρο πόδι είναι ο συνηθέστερος λόγος, με τα λάθος παπούτσια να επιδεινώνουν συνήθως το πρόβλημα. Μπορεί να πιέζουν τα δάχτυλα, να περιορίζουν την κίνηση και να μην αφήνουν το πόδι να αναπνέει, είτε πάλι να μην είναι κατάλληλα για άτομα με χαμηλή ή πολύ ψηλή καμάρα, οπότε καθίσταται αναγκαία η χρήση ορθωτικών πελμάτων. Σύμφωνα με τον Δρ Lepow, σε περίπτωση έντονης ενόχλησης και πόνου, μια ακτινογραφία του ποδιού που θα αποτυπώνει την καμάρα και τη δομή του κάτω άκρου μπορεί να βοηθήσει στην απόφαση της κατάλληλης θεραπευτικής λύσης.

Κότσι και σφυροδακτυλία

Το κότσι ή βλαισός μέγας δάκτυλος, η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου των ποδιών και συνηθέστερη παθολογία του πρόσθιου άκρου ποδός, είναι ένα πρόβλημα με πολλές πιθανές ρίζες, από εξωγενείς παράγοντες όπως η συχνή χρήση λάθος υποδημάτων και η αρθρίτιδα έως το οικογενειακό ιστορικό. Το πρώτο προστατευτικό μέτρο σύμφωνα με τον Δρ Lepow είναι η αποφυγή στενών παπουτσιών και ψηλοτάκουνων, ενώ σε περίπτωση επίμονου και σοβαρού πόνου το πιθανότερο είναι να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Άλλο σύνηθες πρόβλημα είναι η σφυροδακτυλία, κατά την οποία η περιφερική φάλαγγα του δεύτερου συνήθως δακτύλου του ποδιού είναι λυγισμένη προς το έδαφος το δάχτυλο γίνεται γαμψό, με πιθανή συνέπεια την εμφάνιση κάλων, φυσαλίδων ή σκληρύνσεων. Ειδικοί νάρθηκες που διαχωρίζουν και ευθυγραμμίζουν τα δάκτυλα μπορεί να ανακουφίσουν, σύμφωνα με τον ειδικό.

Κακοσμία των ποδιών

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται στην έντονη εφίδρωση ή κάποια λοίμωξη από παθογόνο, όπως π.χ. κατά το περπάτημα σε ανθυγιεινό, μολυσμένο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «πόδι του αθλητή», μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη που εκδηλώνεται με φαγούρα και τσούξιμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Όπως και άλλες μυκητιάσεις, θεραπεύεται με τα κατάλληλα αντιμυκητιασικά φάρμακα, για τη μείωση του κινδύνου εντούτοις είναι αναγκαία μέτρα προσωπικής υγιεινής όπως το καλό στέγνωμα των ποδιών -ιδίως ανάμεσα στα δάκτυλα- η αποφυγή περπατήματος με γυμνά πόδια σε κοινοχρήστους χώρους, η χρήση βαμβακερών καλτσών και η καθημερινή φροντίδα.

Προβλήματα γήρατος

Η ηλικία ευνοεί την εκδήλωση προβλημάτων στο άκρο πόδι, με συχνές παθήσεις του γήρατος όπως η οστεοαρθρίτιδα να προκαλούν παραμορφώσεις στις αρθρώσεις, με τον σχηματισμό έπειτα οστικών αγκυλώσεων στη φτέρνα ή άλλα μέρη του ποδιού. Ειδικά ενθέματα και πάτοι, ενέσεις κορτιζόνης, φυσικοθεραπεία και τα ορθωτικά πελμάτων μπορεί να βοηθήσουν, εξηγεί ο καθηγητής, σημειώνοντας καταληκτικά ότι κάθε ενόχληση θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό, για την έγκαιρη εύρεση της κατάλληλης θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήριο – Επεμβάσεις: Οι καλύψεις για το κότσι και άλλες παραμορφώσεις των δακτύλων

Ανακαλύψτε πώς να αντιμετωπίσετε τους μύκητες των νυχιών

Κότσι: Μπορεί να ξαναδημιουργηθεί; Ο ειδικός απαντά