Η υποχώρηση των ούλων είναι ένα σταδιακό πρόβλημα που εμφανίζεται όταν τα ούλα χαλαρώνουν γύρω από τα δόντια και αφήνουν εκτεθειμένες τις ρίζες τους. Το πρώτο σημάδι συνήθως είναι η αυξημένη ευαισθησία των δοντιών, ίσως όμως παρατηρήσετε αντίστοιχα τα δόντια σας να φαίνονται μακρύτερα από το φυσιολογικό κοιτάζοντας απλώς στον καθρέφτη.

Αν και μια ήπια περίπτωση μπορεί να μην προκαλεί άλλα συμπτώματα, η πιο σοβαρή υποχώρηση των ούλων μπορεί αρχικά να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στα δόντια και τελικά να οδηγήσει μέχρι και σε τερηδόνα ή απώλεια δοντιών.

Η γνώση, όμως, του τι κρύβεται πίσω από την ύφεση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το πρόβλημα. Ακολουθούν επτά αιτίες υποχώρησης των ούλων.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας με δύναμη 

Το τακτικό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για τη στοματική υγιεινή, ωστόσο θα πρέπει να δώσετε έμφαση στην ένταση, ειδάλλως θα μπορούσατε να ερεθίσετε τον ιστό των ούλων προκαλώντας φλεγμονή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dental Press Journal Orthodontics. Την ίδια προσοχή θα πρέπει να δείξετε και στην ποιότητα της οδοντόβουρτσας, καθώς μια σκληρή οδοντόβουρτσα θα μπορούσε να τραυματίσει τα ούλα.

Έχετε συσσώρευση πλάκας ή πέτρας

Εάν δε βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας, αυξάνονται οι πιθανότητες υποχώρησης των ούλων. Η κακή οδοντική υγεία ευνοεί τη δημιουργία πλάκας και πέτρας γύρω από τη γραμμή των ούλων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα, ο ιστός είναι πιο επιρρεπής στην ύφεση.

Πρόκειται για περιοδοντική νόσο

Σε περίπτωση που η πλάκα και η πέτρα εισχωρήσουν κάτω από τη γραμμή των ούλων σας, ενισχύοντας περαιτέρω τη φλεγμονή και δημιουργώντας την ασθένεια των ούλων. Αυτές οι παθήσεις των ούλων μπορούν να προκαλέσουν και την υποχώρησή τους και εν τέλει μέχρι και σε χαλάρωση ή πτώση των δοντιών.

Σφίγγετε τα δόντια σας

Το επαναλαμβανόμενο τρίξιμο των δοντιών μπορεί να ασκήσει πίεση στα ούλα, προκαλώντας τελικά διόγκωση και φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η φλεγμονή θα μπορούσε να συμβάλει στην υποχώρηση των ούλων, σύμφωνα με τον δρ. Wei. Το τρίξιμο των δοντιών συχνά πυροδοτείται από μη διαχειρίσιμο άγχος, σημειώνει η Mayo Clinic, ενώ συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στραβά δόντια 

Τα δόντια που έχουν κλίση ή περιστροφή ενδέχεται να βλάψουν τα ούλα. Όπως εξηγεί ο δρ. Wei, «εάν υπάρχει κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των δοντιών, ο ιστός των ούλων που καλύπτει τη ρίζα μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε τραύματα και φθορά από δραστηριότητες όπως το μάσημα ή το βούρτσισμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων».

Κάπνισμα 

Είναι ήδη γνωστό ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των δοντιών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα ούλα. Η χρήση καπνού αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει τα ούλα να καταπολεμήσουν τη μόλυνση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και υποχώρηση των ούλων, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σκουλαρίκι στη γλώσσα ή στα χείλη 

Μερικές φορές το piercing προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή που κάνει τα ούλα να υποχωρούν. Σε άλλες περιπτώσεις, το piercing μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό που βλάπτει τα δόντια ή τον ιστό των ούλων, γεγονός που μπορεί επίσης να δημιουργήσει φλεγμονή των ούλων, σημειώνει ο δρ. Wei.

Διαβάστε ακόμη:

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

Ματώνουν τα ούλα σας; Σας απειλούν πάνω από 10 νόσοι – Και η κατάθλιψη

Βούρτσισμα δοντιών: Πόσα λεπτά είναι αρκετά – Γιατί δεν φτάνουν τα δύο