Sponsored Content 


Ένας αιώνας και ένα έτος συμπληρώνονται από την πρώτη χορήγηση ινσουλίνης, 100 χρόνια από όταν οι επιστήμονες Frederick Banting και John MacLeod τιμήθηκαν με το Nobel Ιατρικής για τη σωτήρια θεραπεία έναντι του διαβήτη. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έρχεται να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη μεταβολική νόσο που μετρά πάνω από 420 εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως και έναν στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα.

Όπως κάθε χρόνο, η παγκόσμια ημέρα διαβήτη προσφέρεται για την επισήμανση του ρόλου του τρόπου ζωής στην πρόληψη και διαχείριση της νόσου, των δικαιωμάτων των ασθενών, της άνισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή των διαβητικών επιπλοκών όπως η νεφροπάθεια και νευροπάθεια.

Πολλές φωτογραφίες θα κυκλοφορήσουν με πρωταγωνιστή ένα δάχτυλο έτοιμο να «τσιμπηθεί» για τη μέτρηση του σακχάρου. Μόνο που φέτος, κοιτάζουμε πέρα από το δάχτυλο, στα χέρια, τα πόδια, τα άκρα ή τον κορμό, κάθε σημείο του δέρματος στο οποίο μπορεί να έχουν εκδηλωθεί δερματικά συμπτώματα που απαιτούν φροντίδα.

Η απαραίτητη φροντίδα για τα δερματικά συμπτώματα

Συνεχής ανάγκη για ούρηση, επίμονη δίψα, ξηροστομία και θολή όραση, είναι κάποια από τα πρώτα συμπτώματα που θα περάσουν από το μυαλό μας μιλώντας για τον σακχαρώδη διαβήτη. Και όμως, για οκτώ στους δέκα ασθενείς ή το 80%, θα υπάρξουν εμφανή δερματικά συμπτώματα όπως η ξηρότητα, μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα για την ανακούφιση από ενοχλήσεις όπως ο κνησμός, αλλά και την αποφυγή κινδύνου για δερματικά έλκη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική νόσος που επιδρά στα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τον συνδετικό ιστό, επηρεάζοντας έτσι την επιδερμίδα. Έτσι, πέρα από την ξηρότητα, ένα σημάδι πως τα επίπεδα γλυκόζης είναι αυξημένα, υπάρχουν και άλλες δερματικές επιπλοκές όπως η μελανίζουσα ακάνθωση, η λιποειδική νεκροβίωση, η φυσαλιδώδης δερματοπάθεια, τα ξανθώματα και ξανθελάσματα, σημαντικά όμως σπάνιες. Το ζήτημα συνεπώς είναι η καθημερινότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ξηροδερμία, μια κατάσταση κοινή για όλους σχεδόν του ασθενείς;

Η λύση στο πρόβλημα της ξηροδερμίας στον διαβήτη έρχεται από την CeraVe. Η CeraVe, δημιουργός μιας σειράς προϊόντων περιποίησης, εμπλουτισμένων με έναν συνδυασμό τριών απαραίτητων ceramides (ceramides 1, 3, και 6-II), λιπαρών οξέων, και άλλων λιπιδίων, που συμβάλλουν στην επανόρθωση και την ενίσχυση του φυσικού φραγμού προστασίας της επιδερμίδας, στέκεται στο πλευρό των ασθενών με διαβήτη και στη μάχη τους με τα δερματικά συμπτώματα της νόσου, όπως η ξηρότητα.

Όπως έδειξε νέα κλινική μελέτη κοορτής σε 528 άτομα με ξηροδερμία λόγω σακχαρώδους διαβήτη από 19 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-, η χρήση του καθημερινού πρωτοκόλλου CeraVe, με CeraVe Hydrating Cleanser & CeraVe Moisturising Cream, πέτυχε βελτίωση των συμπτωμάτων της ξηροδερμίας για το 98% των διαβητικών ασθενών.

Η CeraVe, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στέκεται στο πλευρό των ασθενών και προωθεί μια νέα εκστρατεία υπό την αιγίδα του ειδικού του δέρματος, της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) με τίτλο «Φροντίζοντας το δέρμα των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», με σκοπό να ενημερώσει για τις δερματικές επιπλοκές που μπορεί να αποφέρει ο σακχαρώδης διαβήτης στο δέρμα των ασθενών