Αναμφισβήτητα σήμερα οι νέες τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έρχονται να απλοποιήσουν διάφορες εργασίες και να διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωή, λειτουργώντας ως ένα πολύτιμο βοηθητικό εργαλείο.

Εξαίρεση δεν αποτελεί και ο τομέας της Ιατρικής, στον οποίο έχει ήδη εισέλθει η τεχνητή νοημοσύνη, με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι μελλοντικά θα αποτελέσει σύμμαχο του ανθρώπου, βοηθώντας στην ακριβέστερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ωστόσο, η μέρα αυτή δεν έχει έρθει ακόμη, αφού στη «μάχη» της ακριβέστερης διάγνωσης εξακολουθούν να επικρατούν οι ακτινολόγοι. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Radiology.

Μια επιστημονική ομάδα από το νοσοκομείο Herlev and Gentofte της Κοπεγχάγης συνέκρινε τις διαγνωστικές δεξιότητες 72 ακτινολόγων έναντι τεσσάρων διαφορετικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, στην αξιολόγηση 2.040 ακτινογραφιών ενηλίκων που ελήφθησαν σε διάστημα δύο ετών από διάφορα νοσοκομεία της Δανίας. Από αυτές τις ακτινογραφίες, περίπου το ένα τρίτο (669 σαρώσεις ή 32,8%) παρουσίασε τουλάχιστον ένα σημαντικό εύρημα.

Photo: Shutterstock

Οι ακτινογραφίες θώρακος εξετάστηκαν για τρεις συχνές παθήσεις:

  • πνευμονία ή πνευμονικό οίδημα,
  • πνευμονοθώρακας και
  • συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εντόπισαν σημαντικά υψηλότερο αριθμό ψευδώς θετικών παθήσεων σε σύγκριση με τους ακτινολόγους, διέγνωσαν δηλαδή εσφαλμένα μια ασθένεια που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε, ειδικά σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατηγορία.

Καθώς τα εγκεκριμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ακτινολόγων, η αποτελεσματικότητά τους στον πραγματικό κόσμο παραμένει υπό συζήτηση, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί προς το παρόν να διαδραματίσει μόνο υποστηρικτικό ρόλο στις ιατρικές διαγνώσεις.

«Η ακτινογραφία θώρακος είναι ένα κοινό διαγνωστικό εργαλείο, αλλά απαιτείται σημαντική εκπαίδευση και εμπειρία για τη σωστή ερμηνεία της», εξήγησε ο δρ. Louis Plesner, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ακτινολόγος στο Herlev and Gentofte Hospital. «Ενώ τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εγκρίνονται όλο και περισσότερο για χρήση σε ακτινολογικά τμήματα, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να φτάσουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν στην πραγματική κλινική πράξη».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μελλοντικά, η τεχνητή νοημοσύνη, με τη βοήθεια πρόσθετων πληροφοριών, όπως το ιστορικό των ασθενών και οι προηγούμενες ακτινογραφίες, θα μπορέσει να είναι πολύ πιο αποτελεσματική. «Προς το παρόν, δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτήν για τις διαγνώσεις», καταλήγει ο δρ. Plesner.

Διαβάστε ακόμη:

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το σύνδρομο που μπορεί να ανιχνεύσει με 90% ακρίβεια – Αφορά μία στις 10 γυναίκες

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο καλά «διαβάζει» μια μαστογραφία; Έρευνα απαντά

Αληθινός γιατρός ή Τεχνητή Nοημοσύνη: Ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο; Έρευνα αποκαλύπτει