Με την έλευση του φθινοπώρου, επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο οι συστάσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, έναντι κοινών λοιμώξεων, οι οποίες όμως μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους πιο ευαίσθητους ασθενείς. Μια ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας σας δίνει τώρα άλλον έναν λόγο να εμβολιαστείτε φέτος: Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease, τα εμβόλια κατά κοινών ασθενειών συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική νόσο, που επηρεάζει πάνω από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Δεδομένης, μάλιστα, της γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Μόλις πέρυσι, η ίδια ερευνητική ομάδα αποκάλυψε πως όσοι είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τη γρίπη είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Αναρωτιόμασταν αν το εύρημα αφορούσε συγκεκριμένα στο εμβόλιο της γρίπης. Τα νέα δεδομένα αποκακλύπτουν ότι αρκετά εμβόλια ενηλίκων συσχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου», αποκάλυψε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης, δρ. Paul Schulz, καθηγητής νευροεκφυλιστικών ασθενειών και διευθυντής του Κέντρου Νευρογνωστικών Διαταραχών στην Ιατρική Σχολή McGovern.

«Υποθέτουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την πρόκληση δυσλειτουργίας στα εγκεφαλικά κύτταρα, η οποία οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός έχει μια γενικότερη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, που μειώνει τον κίνδυνο», συμπλήρωσε.

Για να κατανοήσουν αυτές τις σχέσεις, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ενηλίκων άνω των 65 ετών χωρίς ενδείξεις άνοιας. Μελέτησαν τόσο εμβολιασμένες, όσο και μη εμβολιασμένες ομάδες ανθρώπων για ένα διάστημα 8 ετών, εστιάζοντας σε τρία εμβόλια:

  • ένα για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη,
  • ένα για τον έρπητα ζωστήρα και
  • ένα για πνευμονιόκοκκο.

Τα αποτελέσματα ήταν διαφωτιστικά:

  • Οι λήπτες του πρώτου εμβολίου είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Όσοι εμβολιάστηκαν με το δεύτερο αντιμετώπιζαν 25% μειωμένο κίνδυνο και
  • Εκείνοι που έκαναν το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο είχαν 27% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο.

Ο δρ. Schulz συνέκρινε αυτά τα ευρήματα με την επίδραση των νέων θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου κατά περίπου 25-35%.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα εμβόλια έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο ή να μειώνουν τη βλάβη σε υγιή εγκεφαλικά κύτταρα. Ο ερευνητής Avram Bukhbinder σημείωσε ότι τα εμβόλια προστατεύουν μεν από συγκεκριμένες λοιμώξεις, μπορούν όμως παράλληλα να μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Τα εμβόλια μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό ανταποκρίνεται στη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών που συμβάλλουν στη νόσο, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των ανοσοκυττάρων ή «αλιεύοντας» την ανοσολογική απόκριση σε αυτές τις πρωτεΐνες. Η «παράπλευρη βλάβη» σε κοντινά υγιή εγκεφαλικά κύτταρα μειώνεται», σημειώνει ο Bukbinder.

Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου που προστατεύει από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη κάθε 10 χρόνια. Το εμβόλιο που προλαμβάνει τον έρπητα ζωστήρα συνιστάται για ενήλικες άνω των 50 ετών και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ενώ το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου συνιστάται κυρίως σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να έχουν εύκολη στον τακτικό εμβολιασμό», επεσήμανε ο ερευνητής Kristofer Harrisk, διευθυντής προγράμματος στο Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής McGovern. Και εξηγεί: «Τα τελευταία δύο χρόνια, το πεδίο διαχείρισης της νόσου Αλτσχάιμερ έχει επεκταθεί πολύ, ειδικά με την πρόσφατη έγκριση από τον FDA των φαρμάκων κατά των αμυλοειδών αντισωμάτων. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα απαιτούν δαπανηρή υποδομή προκειμένου να χορηγηθούν με ασφάλεια. Αντίθετα, οι εμβολιασμοί είναι ευρέως διαθέσιμοι και ήδη χορηγούνται τακτικά ως μέρος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμών. Τα ευρήματά μας αποτελούν μια νίκη τόσο για την πρόληψη της νόσου, όσο και για τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Διαβάστε ακόμη:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το δημοφιλές διατροφικό μοτίβο που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη

Το ευχάριστο «φάρμακο» που ενισχύει τη μνήμη, καταπολεμά τον πόνο και διώχνει το άγχος

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η ορμόνη που προστατεύει τον εγκέφαλο – Πότε εκκρίνεται