Εάν βρίσκεστε σε ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο της ζωής σας και βιώνετε έντονο στρες, τότε δεν αποκλείεται ο οργανισμός σας να παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και να πρέπει να τον ενισχύσετε προκειμένου να δείτε και τα νεύρα σας να ηρεμούν. Μαζί λοιπόν με τις βαθιές αναπνοές και το ανάποδο μέτρημα από το δέκα μέχρι το ένα προκειμένου να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, δοκιμάστε να ενισχύσετε τον οργανισμό και με τα ακόλουθα στοιχεία.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε περιόδους στρες, ο οργανισμός  μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β ιδίως της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης. Οι βιταμίνες αυτές θεωρούνται «πρώτη ύλη» για την παραγωγή των ορμονών του στρες. Κατά συνέπεια δεν μένουν αποθέματα για την παραγωγή ορμονών που συμβάλλουν στη χαλάρωση του οργανισμού. Ενισχύστε λοιπόν τη διατροφή μας με πλούσιες πηγές αυτών των βιταμινών όπως συκώτι, κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Μαγνήσιο. Άλλη μια σημαντική απώλεια του οργανισμού σε περιόδους στρες είναι το μαγνήσιο. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες εκκρίνονται ορμόνες (κατεχολαμίνες, κορτικοστεροιδή) που αυξάνουν την απώλεια αυτού του πολύτιμου μέταλλου. Το μαγνήσιο όμως, είναι ένα απαραίτητο για να «ενεργοποιήσει» τη δράση των βιταμινών Β. Επομένως βάλτε στη διατροφή σας δημητριακά, σουσάμι, ταχίνι και ξηρούς καρπούς που θα σας τροφοδοτήσουν με πολύτιμο μαγνήσιο

Βιταμίνη C.  Μην ξεχνάτε ότι και η αντιοξειδωτική βιταμίνη C είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση του στρες. Η βιταμίνη C φαίνεται ότι συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, οι οποίες εκκρίνονται σε περιόδους στρες. Καλές πηγές της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και οι χρωματιστές πιπεριές.