Πολλοί άνθρωποι τη σύγχρονη εποχή περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη, είτε πρόκειται για την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, παρά να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο.

Μελέτη που έγινε στον αμερικανικό πληθυσμό έδειξε ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει μόλις 24 ώρες ετησίως στο εξωτερικό φυσικό περιβάλλον. Όχι, δεν κάναμε λάθος. Τον χρόνο!

Οι εκτιμήσεις μιας άλλης μελέτης κάνουν λόγο για 7% του χρόνου των Αμερικανών να ξοδεύεται στην ύπαιθρο, με το περίεργο εδώ να είναι ότι οι Αμερικανοί αξιολογούν μεν θετικά το χρόνο στη φύση, ωστόσο τα αντικρουόμενα ενδιαφέροντα, ο φόβος και η έλλειψη δυνατοτήτων τους βάζει εμπόδια.

Στον αντίποδα, πολλές μελέτες έχουν ήδη αναδείξει τις θεραπευτικές ιδιότητες της επαφής με τη φύση, υποστηρίζοντας ότι μια φυσική εμπειρία, καταπραΰνει, θεραπεύει, αποκαθιστά και μας συνδέει με τον κόσμο. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι όλοι μας θα πρέπει να περνάμε τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα στη φύση.

Η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στην περίπτωση των παιδιών, τα οποία πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στις υπαίθριες δραστηριότητες και στο παιχνίδι για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η καλύτερη όραση και ύπνος, η βιταμίνη D και οι καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.

Οι μαθητές, για παράδειγμα, θα πρέπει να παρακινούνται να περνούν χρόνο εκτός του σχολικού κτιρίου, χτίζοντας την επαφή τους με τη φύση. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να δημιουργήσουν αυτή τη συνήθεια είναι να βρουν το δικό τους σημείο συγκέντρωσης, όπου θα επιστρέφουν τακτικά για να εξασκούν την επέκταση των αισθητικών τους ικανοτήτων ή ακόμα και να περιπλανώνται στη φύση αναγνωρίζοντας τις μορφές ζωής που συναντούν. Το καλοκαίρι, λένε οι επιστήμονες, ακόμα και να ξαπλώνει κανείς στο γρασίδι μπορεί να είναι θεραπευτικό.

Αν, παρόλα αυτά, αδυνατείτε να βγείτε έξω (π.χ. όταν είστε άρρωστοι), μια τρέχουσα μελέτη υποδεικνύει ότι η έκθεση στο φως, το οποίο υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον, μειώνει τον πόνο, ενώ άλλη μελέτη εξετάζει τις θεραπευτικές επιδράσεις του πράσινου φωτός, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρόληψη της ημικρανίας.

Ειδικά αυτή την εποχή που χρόνου που διανύουμε, την περίοδο των Χριστουγέννων και του χειμώνα, η γοητεία του πράσινου είναι ξεχωριστή, καθώς, εφόσον ο καιρός δε μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη φύση, φέρνουμε το πράσινο μέσα στο σπίτι και απολαμβάνουμε τη φωτιά στο τζάκι. Ίσως αυτός να είναι κι ένας τρόπος να ηρεμήσουμε και να βρούμε ξανά το κέντρο του εαυτού μας και να φτάσουμε στη νέα χρονιά με θετική σκέψη και ανοιχτό πνεύμα.