Τελικά ποια μορφή άσκησης δυναμώνει περισσότερο τις γυναίκες; Δεν είναι ο τύπος της άσκησης που επιδρά περισσότερο στην αύξηση της δύναμης μιας γυναίκας, αλλά η συχνότητά της, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο UNSW της Αυστραλίας και δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine.

Πρόκειται για την πρώτη εργασία που εξετάζει από αποκλειστικά γυναικεία σκοπιά τις έρευνες για την προπόνηση αντίστασης, συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα 24 διαφορετικών μελετών που ασχολήθηκαν με αυτό το είδος γυμναστικής και στις οποίες περιλαμβάνονταν σχεδόν 1.000 γυναίκες.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το μέσο πρόγραμμα προπόνησης αντίστασης αποτελούταν από τρία σετ των 10 επαναλήψεων τρεις φορές την εβδομάδα για 15 εβδομάδες και οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτά ήταν ηλικίας 18-50 ετών και διαφορετικών επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Κατά τη συστηματική επανεξέταση μέσω μετα-ανάλυσης όλων των μελετών, διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στη δύναμη μπορούσαν να αποδοθούν στη συχνότητα της άσκησης (ημέρες ανά εβδομάδα) και έπειτα να ακολουθεί ο αριθμός των επαναλήψεων και των σετ που πραγματοποιούνταν.

«Το κλειδί είναι η συνέπεια», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας στην ιατρική σχολή του UNSW, Δρ. Mandy Hagstrom. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι γυναίκες ανέπτυξαν μυική μάζα 1,5 κιλού κατά μέσο όρο και αύξησαν τη μυική τους δύναμη κατά 25% κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η προπόνηση αντίστασης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στις γυναίκες.

Παρόλο που η αύξηση της δύναμης συνδέθηκε στενά με τη συχνότητα και τον όγκο της άσκησης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μυική μάζα δεν συνδέθηκαν άμεσα με κάποιο ξεχωριστό παράγοντα άσκησης.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, η Δρ. Hagstrom ευελπιστεί ότι τα ευρήματα της μελέτης της θα βοηθήσουν τους γιατρούς και τους προπονητές να διαχειριστούν καλύτερα τις προσδοκίες των πελατών τους, ειδικά τώρα που ολοένα και περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να ασχολούνται με την προπόνηση αντίστασης.
Τελικά, η συμβουλή της ειδικού για τις γυναίκες που θέλουν να χτίσουν τη μυική τους μάζα είναι απλώς να δημιουργήσουν μία συνήθεια.