Εκτεταμένες επιστημονικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι το χαμόγελο έχει άμεση επίδραση τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική μας κατάσταση. Σύμφωνα με τον Ron Gutman, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Χάρβαρντ για τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην ιατρική (SMARrt Initiative), ο τρόπος και η συχνότητα με την οποία ένα άτομο χαμογελά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής και της υγείας του. Ο Gutman σύνεθεσε στοιχεία από την ιατρική επιστήμη, τη βιολογία, την κοινωνιολογία και τη νευροφυσιολογία για να αποκαλύψει τις κρυφές δυνάμεις του χαμόγελου.

Μια μελέτη τριάντα ετών του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ εξέτασε τα χαμόγελα στις φωτογραφίες φοιτητών του πανεπιστημίου και τα συνέκρινε με την πορεία και το βαθμό ευτυχίας που είχαν σημειώσει αυτά τα άτομα στη ζωή τους.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με τα χαμόγελα των παικτών του μπέιζμπολ σε σχέση με τη ζωή τους. Ανακαλύφθηκε ότι οι παίκτες που χαμογελούσαν περισσότερο στις φωτογραφίες είχαν προσδόκιμο ζωής που έφτανε τα 79,9 χρόνια, ενώ εκείνοι που χαμογελούσαν λιγότερο ή καθόλου είχαν προσδόκιμο ζωής που έφτανε τα 72,9 χρόνια.

Το χαμόγελό μας, ωστόσο, φαίνεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά μας όσο και τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας. Ο Gutman ανακάλυψε με τις έρευνές του ότι το χαμόγελο είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, μπορεί να επηρεάζει θετικά σχεδόν κάθε κοινωνική δραστηριότητα και να μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Τα συμπεράσματα του Gutman επιβεβαιώθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, καθώς ένα άρθρο στο περιοδικό Harvard Health με τίτλο «Η σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της υγείας», αναφέρει ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιέστερη και μακρύτερη ζωή.

Το χαμόγελο είναι ένα σημαντικό και βασικό εργαλείο επικοινωνίας για την ανθρωπότητα. Νέες τρισδιάστατες τεχνικές μάς επιτρέπουν να παρατηρήσουμε ότι τα έμβρυα χαμογελούν ακόμα και πριν από τη γέννησή τους. Πάνω από το 30% των ανθρώπων χαμογελά περισσότερες από 20 φορές την ημέρα ενώ λιγότερο από το 5% χαμογελά μόνο 5 φορές την ημέρα. Τα παιδιά μπορούν να χαμογελούν έως και 400 φορές την ημέρα!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όταν βρίσκεστε κοντά σε χαμογελαστά παιδιά χαμογελάτε κι εσείς περισσότερο;

Δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία έχουν δείξει ότι το χαμόγελο των άλλων καταστέλλει τον έλεγχο που ασκούμε στους μυς του προσώπου μας και μας παροτρύνει να χαμογελάσουμε. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είναι πολύ δύσκολο να δείχνουμε δυστυχείς ή να είμαστε συνοφρυωμένοι όταν κάποιος μας χαμογελά. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και μας δίνει μια ισχυρή υποσυνείδητη ώθηση να χαμογελάσουμε, όταν βλέπουμε άλλους να το κάνουν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Gutman, μία απλή κίνηση όπως το χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει χείμαρρο κοινωνικών, συναισθηματικών, συμπεριφορικών και φυσικών αλλαγών που καθορίζουν όχι μόνο το πώς αισθανόμαστε, αλλά και το πώς μας βλέπουν και μας κρίνουν οι άλλοι.

Βρετανοί ερευνητές κατέγραψαν την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός χαμόγελου και τη συνέκριναν με άλλα ερεθίσματα. Διαπίστωσαν έτσι ότι ένα χαμόγελο είναι ισοδύναμό με το ερέθισμα που δίνουν 2.000 σοκολατάκια ή 16.000 λίρες Αγγλίας!

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα συναισθήματα όχι μόνο καθορίζουν την πορεία της επιτυχία και της υγείας μας, αλλά μπορούν επίσης να διαμορφώνονται από εμάς, ανεξάρτητα από το πώς αισθανόμαστε και τις συνθήκες που επικρατούν γύρω μας.

Φορέστε λοιπόν το καλύτερο χαμόγελό σας. Αρχικά μπορεί να σας φαίνεται βεβιασμένο ή να μην μοιάζει καθόλου με χαμόγελο, συνεχίστε όμως λίγο ακόμη και παρατηρήστε τη διάθεση, την υγεία και τη ζωή σας να αλλάζουν.

Πηγή: Πώς να ζήσετε 150 χρόνια με υγεία, σε συνεργασία με το E.I.Nu.M. Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής, Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς – Εκδόσεις Μεταίχμιο