Η τακτική άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας και την παράταση της ζωής. Πόσο σημαντικό είναι, ωστόσο, να υιοθετήσει κάποιος ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης; Είναι τα ίδια τα ωφέλη ακόμα και στην περίπτωση που ξεκινήσει την άσκηση σε μεγάλη ηλικία; Μία μεγάλη ανάλυση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, προσφέρει σημαντικές απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα.

Η τακτική άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες έως και 40%, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση 85 μελετών που εξέτασαν 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, ακόμη και όσοι ασκούνται λιγότερο από ό,τι συνιστάται επίσημα, αλλά αυξάνουν τη δραστηριότητά τους, έχουν 20% έως 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό! Οι ερευνητές έρχονται να απαντήσουν κι σε ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα; Είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται σε μεγάλη ηλικία; Η απάντηση είναι «όχι, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάποιος έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής, καθώς η αλλαγή αυτή σε οποιοδήποτε στάδιο της ενηλικίωσης μπορεί να προσφέρει παράταση της ζωής».

«Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική για την υγεία από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Gregore Mielke, λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Η μελέτη είναι η «πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει διεξαχθεί ποτέ» σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα από την πρώιμη ενήλικη ζωή και μετά», δήλωσε.

«Αυτό που κάνει αυτή τη μελέτη διαφορετική είναι ότι εξέτασε έρευνα που παρακολούθησε τη σωματική δραστηριότητα σε πολλαπλά χρονικά σημεία», είπε. «Αυτό μας επέτρεψε να εξετάσουμε μακροπρόθεσμα πρότυπα – όπως η διατήρηση της δραστηριότητας, η ενεργός δραστηριότητα αργότερα ή η διακοπή της δραστηριότητας – και πώς αυτά τα πρότυπα επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου».

«Η ηλικία δεν φαινόταν να έχει σημασία: Τα άτομα που άρχισαν να ασκούνται σε μεγαλύτερη ηλικία μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους», δήλωσε η Ruyi Yu, διδακτορική φοιτήτρια στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίσμπεϊν. Στην πραγματικότητα, η θετική επίδραση της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας ήταν συχνά ισχυρότερη στους ηλικιωμένους, προσφέροντας έως και «επιπλέον μείωση του κινδύνου κατά 0% έως 10%», επειδή είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πολλαπλά προβλήματα υγείας ταυτόχρονα, είπε.

Κάντε την άσκηση καθημερινότητά σας!

Οι ειδικοί συστήνουν στους ενήλικες να επιδιώκουν την εβδομάδα:

– είτε 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας,

– είτε 75 έως 150 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας,

– είτε έναν συνδυασμό και των δύο.

Η συμμόρφωση με τις συνιστώμενες εβδομαδιαίες δόσεις φυσικής δραστηριότητας σχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Η υπέρβαση της μέγιστης συνιστώμενης δόσης με μέτρια έως έντονη άσκηση πρόσφερε μόνο μικρό επιπλέον όφελος.
Επίσης, η διατήρηση ή η αύξηση φυσικής δραστηριότητας σε επίπεδα κάτω από τα συνιστώμενα απέφερε σημαντικά οφέλη για την υγεία, επιβεβαιώνοντας ότι κάποια φυσική δραστηριότητα είναι πάντα καλύτερη από καμία.

Συμπέρασμα

Η έρευνα καταδεικνύει με σαφήνεια ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου και να παραταθεί η ζωή. Το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις πιο δραστήριος και πως η διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας στο χρόνο είναι το «κλειδί» για μία υγιή και μακρά ζωή.

Διαβάστε επίσης

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου; Λιγότερα απ’ όσο νομίζετε!

Jeffing: Το ξεκούραστο τρέξιμο που ταιριάζει σε όλους – Aυξάνει την αντοχή και μειώνει τους τραυματισμούς

Τι κάνετε μετά το γεύμα; Τρεις καλοί λόγοι να πάτε για περπάτημα