Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο των τάσεων ευεξίας και υγείας, μια νέα τάση που ήρθε να απασχολήσει είναι αυτή του πόσιμου ελαιόλαδου. Διασημότητες όπως η Kourtney Kardashian, η Beyonce, η Gwyneth Paltrow και η Jennifer Lopez υποστηρίζουν φανατικά αυτή την πρακτική. Όπως έχουν αποκαλύψει, δεν πίνουν απλώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά το χρησιμοποιούν και ως προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας, αποδίδοντας στο ελαιόλαδο τη λαμπερή επιδερμίδα τους.

Η Jennifer Lopez, μάλιστα, στήριξε το brand της γύρω από αυτό το βασικό προϊόν της κουζίνας, υποστηρίζοντας ότι το μυστικό της νεανικής της εμφάνισης δεν είναι το μπότοξ ή κάποια χειρουργική επέμβαση, αλλά η ενυδάτωση με ελαιόλαδο. Ομοίως, η Goldie Hawn φέρεται να πίνει ελαιόλαδο πριν από τον ύπνο και να το χρησιμοποιεί τοπικά ως ενυδατική κρέμα, ενώ η Sophia Loren, είδωλο της ομορφιάς, κάνει κυριολεκτικά μπάνιο σε αυτό.

Κι ενώ οι διάσημες σταρ ορκίζονται στις καλλωπιστικές ιδιότητες του ελαιολάδου, κάποιοι τύποι δέρματος θα πρέπει να το αποφύγουν, διευκρινίζει η Hazel Flight, επικεφαλής του προγράμματος «Διατροφή και Υγεία» του Edge Hill University, σε άρθρο της στο The Conversation. Όσοι είναι επιρρεπείς σε ακμή ή έκζεμα, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσουν ότι το ελαιόλαδο επιδεινώνει τα προβλήματά τους. Ορισμένοι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συνολικά στην περιποίηση του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δημοτικότητα του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί στα ύψη στο TikTok, με τους influencers να παρουσιάζουν τα διάφορα οφέλη του για την υγεία. Οι ισχυρισμοί κυμαίνονται από τη βελτίωση της πέψης έως τη θεραπεία της ακμής.

Μπορεί, όμως, όντως να κάνει το ελαιόλαδο θαύματα στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα στοιχεία. Ειδικότερα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, που έχουν προστατευτικές ιδιότητες για τους ιστούς του σώματος. Είναι επίσης πλούσια πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του ελαϊκού οξέος, το οποίο είναι γνωστό για τις ιδιότητές του στη μείωση της χοληστερόλης, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη του ελαιόλαδου στη διατροφή μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις υγείας και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Επιπλέον, η αντικατάσταση του βουτύρου ή άλλων λιπών με ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι προστατευτικές ενώσεις του ελαιόλαδου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και την άνοια, ενώ είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία του ήπατος και των νεφρών.

Αυτά τα οφέλη είναι γνωστά στους επαγγελματίες υγείας, με τους διατροφολόγους να προωθούν εδώ και χρόνια το ελαιόλαδο ως υποκατάστατο των κορεσμένων μαγειρικών λιπαρών.

Μπορεί το λίπος να είναι υγιεινό; Ναι και όχι

Τα λίπη είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E, K και την ενίσχυση της διατροφικής αξίας των γευμάτων, αλλά είναι επίσης πυκνά σε θερμίδες. Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης λίπους στο 30% της συνολικής ενέργειας, με τα κορεσμένα λίπη να μην αποτελούν περισσότερο από 10%.

Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περιέχουν 28 γραμμάρια λίπους (238 θερμίδες) και 3,8 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών που αντιστοιχούν στο 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ένα σφηνάκι ελαιόλαδου περιέχει σημαντικά λιπαρά και θερμίδες, οπότε το μέτρο είναι το κλειδί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η δρ. η Flight καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό το καθημερινό σφηνάκι μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Η προσθήκη μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου στα γεύματα της ημέρας είναι μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την ενσωμάτωση των υγιεινών λιπαρών στη διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

To θαυματουργό έλαιο που ρίχνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει το σάκχαρο

Το πολύτιμο αντιοξειδωτικό έλαιο που καταπολεμά τις φλεγμονές

Το υγρό χρυσάφι της Μεσογείου που προφυλάσσει από καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ