*Γράφει η Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Το ελαιόλαδο είναι το κύριο διαιτητικό λιπαρό της Μεσογειακής διατροφής και η αντιφλεγμονώδης δράση του, που είναι πολύτιμη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και διάφορα άλλα νοσήματα, έχει εξετασθεί ευρέως  στο πλαίσιο της Μεσογειακής δίαιτας. Πέρα απ’ αυτό όμως, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου έχουν εξετασθεί και μεμονωμένα. Είναι γνωστό ότι το πολύτιμο αυτό λάδι, περιέχει πολλά χρήσιμα συστατικά. Οι έρευνες δείχνουν, ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει, η φαινολική ένωση ελαιοκανθάλη και η βιταμίνη Ε είναι τα κύρια συστατικά, στα οποία θα πρέπει να αποδοθεί η αντιφλεγμονώδης δράση του στον οργανισμό.

Πολυφαινόλες και ελαιοκανθάλη

Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου βασίζονται εν μέρει  στις πολυφαινόλες που περιέχει. Έρευνες έχουν δείξει, διάφορους  μηχανισμούς, μέσω των οποίων οι πολυφαινόλες αναπτύσσουν αντιφλεγμονώδη δράση. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν μειωμένη παραγωγή  μορίων – μεταφορέων μηνυμάτων, που θα μπορούσαν να αυξήσουν. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν επίσης στην αναστολή της δράσης προ-φλεγμονωδών ενζύμων. Τέλος συμμετέχουν στη  μειωμένη σύνθεση του ενζύμου συνθάση  του νιτρικού οξειδίου.

Μελέτες σε ασθενείς με καρδιακή νόσο έδειξαν, ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της C αντιδρώσας προτείνης (CRP) , η οποία είναι δείκτης  επιπέδων φλεγμονής.

Έχει επίσης βρεθεί ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν την δραστικότητα του κύκλου του αραχιδονικού οξέος, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας, για την εκκίνηση φλεγμονωδών διεργασιών.

Περαιτέρω μελέτες αποκάλυψαν ότι μία  φαινολική ουσία του ελαιολάδου, που ονομάζεται ελαιοκανθάλη, προλαμβάνει την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών ενζύμων.  «Με την αναστολή της  σύνθεσης αυτών των ενζύμων,  η φλεγμονή και  ευαισθησία στον πόνο, είναι  μειωμένες» αναφέρεται από τους ερευνητές της επιστημονικής ομάδας G.K.  Beauchamp et al.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε επιδρά στις  φλεγμονώδεις διεργασίες λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της  α-τοκοφερόλης. Η α-τοκοφερόλη  ασκεί αντι-φλεγμονώδη επίδραση, μέσω διαφορετικών μηχανισμών, για παράδειγμα, με τη μείωση των επιπέδων της CRP και των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών καθώς και με την αναστολή της δραστικότητας της πρωτεΐνης κινάσης C,  (ένα σημαντικό  μόριο που μεταφέρει «μηνύματα» στα κύτταρα ), και  επίσης με παρεμπόδιση ενεργειών και άλλων ενζύμων, όπως της 2- κυκλοοξυγενάσης.

Αποτελέσματα άλλων  μελετών  σε ζώα δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί  να συμβάλλει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες , καθώς και έρευνες  σε ανθρώπους .  Επιπλέον,  μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες και μελέτες σε ζώα έδειξαν,  ότι  και η γ-τοκοφερόλη έχει αντι-φλεγμονώδη δράση.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.

Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Διαβάστε ακόμη:

Αιφνίδιος θάνατος: Τα μέτρα που σώζουν ζωές – Ο ρόλος του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο αποτρέπει τη θρόμβωση