Τα μάτια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όργανά μας. Χάρη σε αυτά, βλέπουμε τον κόσμο. Χωρίς την όραση, η ζωή θα ήταν πολύ διαφορετική, πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε το παν για να τα προστατεύουμε. Όπως όλα, έτσι και η όραση έχει την τάση να φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις ενδέχεται να εμφανιστούν από πολύ νεαρή ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος ζωής μας και τα μέτρα που παίρνουμε για να προστατεύσουμε τα μάτια μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο η όρασή μας θα λειτουργεί… «ρολόι» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Σε κάθε στάδιο της ζωής, ο οργανισμός απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Τα μάτια δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα», εξηγεί η Roselyn Ahua, οπτομέτρης στο Ιατρικό Κέντρο Υποθέσεων Βετεράνων της Βόρειας Καρολίνα.

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να προστατεύσουμε την όρασή μας από τη φθορά; Η ειδικός δίνει έξι βασικές συμβουλές, που θωρακίζουν τη λειτουργία των ματιών, προάγοντας παράλληλα τη συνολική υγεία του οργανισμού:

1. Να φοράτε γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους

Ακριβώς όπως το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματος όλες τις εποχές και τις ώρες που έχει φως, έτσι είναι και τα γυαλιά ηλίου, που λειτουργούν ως ασπίδα για τα μάτια.  «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία», υπογραμμίζει η δρ. Ahua.

Όπως οι ακτίνες UV του ήλιου βλάπτουν το δέρμα, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και στα μάτια. Η χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο καρκινικών αναπτύξεων στην επιφάνεια των ματιών και να οδηγήσει σε αλλαγές που σχετίζονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία προκύπτει από τη φθορά του χρόνου.

Για μέγιστη προστασία, επιλέξτε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, συνιστά η Johns Hopkins Medicine. Η ετικέτα θα πρέπει να λέει «100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB» ή «100% προστασία από τις ακτίνες UV400».

2. Βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια ή ότι την διαχειρίζεστε σωστά

Εάν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό, διασφαλίζοντας ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται σωστά και ότι ακολουθείτε όλες τις οδηγίες των ειδικών. Τέτοιες παθήσεις είναι πιθανό να επηρεάζουν την όρασή σας. «Ο διαβήτης είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων αιτιών εξασθένησης της όρασης παγκοσμίως. Η υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα οφθαλμολογικών επιπλοκών, όπως καταρράκτη, παραμόρφωση της όρασης, αιμορραγία, ακόμη και τύφλωση», εξηγεί η δρ. Ahua.

Εάν δεν αντιμετωπίζετε κάποια χρόνια πάθηση, τότε είναι χρήσιμο να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και διαχείριση του άγχους, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο.

3. Μην αμελείτε το ραντεβού σας στον οφθαλμίατρο

Ο οφθαλμίατρος δεν υπάρχει μόνο για να σας συνταγογραφεί καινούρια γυαλιά ή να αντιμετωπίζει κάποιο έκτακτο σύμπτωμα. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις επιτρέπουν στον ειδικό να ελέγχει την υγεία των ματιών σας, εντοπίζοντας έγκαιρα σημάδια που πιθανώς μαρτυρούν κάποιο πρόβλημα.

«Ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία των ματιών δεν μπορούν να γίνουν αισθητές ή αντιληπτές έως ότου παρουσιαστεί σοβαρή βλάβη. Η αξιολόγηση του ειδικού είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της ύπαρξης καταστάσεων όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, οι διαβητικές αλλοιώσεις, τα σπασίματα στον νεφρικό ιστό, οι αλλαγές στην ωχρά κηλίδα και, γενικότερα, η παρουσία άλλων οφθαλμικών εκδηλώσεων που μαρτυρούν ασθένεια», λέει η δρ. Ahua.

4. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση σωστών τροφών βοηθά να διατηρείτε το σώμα σας στην καλύτερη δυνατή φόρμα, από την κορυφή ως τα νύχια, υποστηρίζει η ειδικός. «Τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν από ανεπάρκειες βιταμινών», διευκρινίζει.

Αν και είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας λέει ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και ξηροφθαλμίας τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε:

  • Βιταμίνη C, που βρίσκεται στα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, το μπρόκολο και τις πιπεριές
  • Βιταμίνη Ε, που βρίσκεται στα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους και το ελαιόλαδο
  • Ψευδάργυρο, που βρίσκεται στα φασόλια και τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

5. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Εκτός από την επιλογή υγιεινών τροφών, «το να προσέχουμε τα επίπεδα άσκησης, ξεκούρασης και άγχους μάς βοηθά να έχουμε έναν συνολικά πιο υγιή οργανισμό, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο και τα μάτια μας», εξηγεί η δρ. Ahua.

Προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα κάνοντας μέτριας έντασης άσκηση, εξασφαλίστε ότι κοιμάστε 7 – 8 ώρες κάθε νύχτα και βρείτε στρατηγικές που σας βοηθούν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος της καθημερινότητας.

6. Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, διαβήτη και χρόνια προβλήματα αναπνοής. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές και για τα μάτια σας.

«Το τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, να προωθήσει την ανάπτυξη καταρράκτη και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία», παραθέτει αναλυτικά η δρ. Ahua.

Διαβάστε ακόμη:

Μπλε φως: Τρία μυστικά που μειώνουν τις επιπτώσεις του στην όραση και την υγεία

Όραση: Τα «καλά» μικρόβια που σταματούν την ξηροφθαλμία

Μάτια: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος – Δεν φαντάζεστε ποιος είναι