Τα μάτια έχουν χαρακτηριστεί ως «καθρέπτης της ψυχής» καθώς ένα βλέμμα είναι αρκετό για να εκφράσουμε χωρίς λόγια όσα νιώθουμε. Η αλήθεια είναι πως η όραση θεωρείται ίσως η πιο πολύτιμη από τις πέντε αισθήσεις μας καθώς από τη στιγμή που γεννιόμαστε ως και την προσχολική ηλικία, μας βοηθά να γνωρίσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας.

«Σε όλη μας τη ζωή συνεχίζουμε, μέσω αυτής, να αντιλαμβανόμαστε το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε», εξηγεί η Δρ Νεκταρία Τσιλιμπώκου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, συνεργάτιδα στο Πολυϊατρείο Medifirst Αλίμου της INTERAMERICAN.

«Αλλά στο μικρό μεγάλο μας πλανήτη, με τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης εκτιμάται ότι είναι 285 εκατομμύρια, ενώ είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπός μας χάνει την όραση του παγκοσμίως», συμπληρώνει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (14 Οκτωβρίου), έχει θεσπιστεί για να μας ωθήσει να εστιάσουμε στα προβλήματα όρασης και στην σημασία της αποκατάστασής τους αλλά και στην ανάδειξη της αξία των προληπτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων.

Ο απαραίτητος προληπτικός έλεγχος 
Σύμφωνα με την Δρ Τσιλιμπώκου «ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά τη γέννηση, καθώς και στις ηλικίες 2-4,5 και 6 ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργικότητα του οπτικού συστήματος και να αντιμετωπισθούν πιθανές υπάρχουσες παθήσεις που εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης. Από την ηλικία των 6 ετών μέχρι την ενηλικίωση συστήνεται η οφθαλμολογική εξέταση ανά διετία, με εξαίρεση τη διάγνωση παθήσεων που καθιστούν αναγκαίο τον οφθαλμολογικό έλεγχο σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ατόμου».

Στην ενήλικη ζωή, ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και σε χρονικά διαστήματα που προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνυπάρχουσες παθήσεις και το οικογενειακό ιστορικό.

Υπάρχουν διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, αναστρέψιμες ή μη, υπεύθυνες για τη θόλωση της όρασης με σημαντικότερες τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και τον καταρράκτη, ενώ συχνά μέσα από την οφθαλμολογική εξέταση μπορούν να διαγνωστούν παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) που μπορεί να ήταν αδιάγνωστες.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες σε ασθενείς ηλικίας 20-65 ετών. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση των διαβητικών ασθενών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα ενδεχόμενες υποτροπές της νόσου.

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ατροφία του οπτικού νεύρου και μη αναστρέψιμη απώλεια της περιφερικής όρασης αν δε διαγνωστεί έγκαιρα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της πάθησης και του γεγονότος ότι στην έναρξή του δεν προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή θεωρείται απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος.

Ο καταρράκτης είναι η συχνότερη αιτία αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 60 ετών. Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, στην παρακολούθησή του καθώς και στην ιδανική χρονικά παρέμβαση του οφθαλμιάτρου για τη χειρουργική αντιμετώπισή του.

«Δεν είναι απαραίτητο να νοσήσει κανείς για να ενημερωθεί και να γνωρίζει ποιες είναι ο σοβαρές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν την όραση. Η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτές βοηθά την πρόληψη για εμάς, αλλά και τους ανθρώπους κοντά μας που με τη γνώμη και τις γνώσεις μας μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά στη ζωή τους», σημειώνει η συνεργάτιδα στο Πολυϊατρείο Medifirst Αλίμου της INTERAMERICAN.

Φροντίστε τα μάτια σας 

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η INTERAMERICAN γίνεται αρωγός σας και σάς προσφέρει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε ραντεβού για έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, στην προνομιακή τιμή των 30 ευρώ, στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της.

Είτε είστε πελάτης της INTERAMERICAN είτε όχι μπορείτε να επωφεληθείτε της προσφοράς και να προγραμματίσετε το ραντεβού σας από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στην Αθηναϊκή Κλινική και τα πολυϊατρεία Medifirst Αμαρουσίου και Αργυρούπολης για:

  • Έλεγχο Οπτικής Οξύτητας
  • Έλεγχο Σχισμοειδής Λυχνίας
  • Έλεγχο Διάθλασης
  • Έλεγχο χρωματικής αντίληψης
  • Τονομέτρηση
  • Κλινική εξέταση από τον Οφθαλμίατρο
  • Συνταγογράφηση φαρμάκων ή γυαλιών μυωπίας.

Φροντίστε την υγεία των ματιών σας και κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στα τηλέφωνα:
– Αθηναϊκή Mediclinic: 2106475000
– Medifirst Αμαρουσίου: 2111054900
– Medifirst Αργυρούπολης: 2109919222

Μάθετε περισσότερα για την υγεία των ματιών σας εδώ

Γνωρίστε το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας «bewell” της INTERAMERICAN και απολαύστε μοναδικά προνόμια στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της. Ζητήστε σήμερα προτάσεις για ένα πρόγραμμα που ταιριάζει αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες.