Το τι τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και πότε επιλέγουμε να φάμε μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας. Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Psychophysiology.

Το μυστικό για τον καλό ύπνο φαίνεται να κρύβεται στην τρυπτοφάνη, ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ.

«Η τρυπτοφάνη είναι ένας πρόδρομος της σεροτονίνης και της μελατονίνης, των δύο χημικών που σχετίζονται με τον ύπνο», εξηγεί η διαιτολόγος Marcela Fiuza προσθέτοντας πως οι καλύτερες πηγές είναι τα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας, το ψάρι και το τυρί».

«Η τρυπτοφάνη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν καταναλώνεται μαζί με υδατάνθρακες όπως ψωμί, πατάτες και δημητριακά. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καταναλώστε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και υδατανθράκων όπως τυρί, αυγό, γαλοπούλα ή κοτόπουλο, τις απογευματινές ώρες».

Ένα ποτήρι ζεστό γάλα το οποίο περιέχει τρυπτοφάνη, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει για τον ύπνο, αλλά ο Drew Dawson, ένας ειδικός για τον ύπνο και την κόπωση δηλώνει πως αυτό δεν ισχύει.

«Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε τρυπτοφάνη είναι τόσο χαμηλή που πιθανότατα δεν θα κάνει κάποια διαφορά στους περισσότερους ανθρώπους, επιπλέον δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το ζεστό γάλα μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Ορισμένοι τύποι τροφών και ροφημάτων που δυσχεραίνουν τον ύπνο θα πρέπει να περιορίζονται κατά τη διάρκεια της μέρας και να αποφεύγονται πριν τον ύπνο», δήλωσε η Δρ. Fiuza.

Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, έτσι αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας καλό θα είναι να μειώσετε την καφεΐνη που λαμβάνετε μέσα στη μέρα. Παράλληλα αποφύγετε την καφεΐνη για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Αν και το αλκοόλ σας προκαλεί νύστα αρχικά, το ποτό σχετίζεται με πιο συχνές αφυπνίσεις, εφιάλτες και λιγότερο ξεκούραστο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα μελατονίνης τα οποία με τη σειρά τους να προκαλέσουν προβλήματα στον κιρκάδιο ρυθμό σας.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία πως η κατανάλωση πικάντικων τροφών πριν το κρεβάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Μία μελέτη έχει δείξει πως όταν υγιείς άνθρωποι έφαγαν ένα γεύμα με καυτερή σάλτσα ταμπάσκο πριν τον ύπνο, είχαν αυξημένη θερμοκρασία σώματος και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να κοιμηθούν συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν φάει πικάντικο φαγητό.

Η καλύτερη ώρα της μέρας για δείπνο εξαρτάται από τη ρουτίνα σας. Αλλά σαν γενικός κανόνας το να πέφτετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι ή πεινασμένοι είναι πολύ πιθανό να μην σας επιτρέψει να κοιμηθείτε.

Αποφύγετε επίσης τα μεγάλα γεύματα δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο, όποτε είναι αυτό εφικτό. Η Δρ. Fiuza προτείνει επίσης αποφυγή μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τις  συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε πολύ να βρεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν στραφείτε σε φαρμακευτική αρωγή.