Φαίνεται πως δε λένε τυχαία ότι εάν θέλουμε να «κατεβάσουμε» ιδέες και να φρεσκάρουμε το μυαλό, αρκεί να βγούμε για έναν περίπατο. Όχι μόνο αυτό, καθώς νεότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το περπάτημα σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να εξηγήσει την οξύνοια των super agers, όσων δηλαδή ο εγκέφαλος γερνάει συγκριτικά πιο αργά από το σώμα τους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης Del Monte του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ διενέργησαν συγκριμένα πειράματα σε ηλικιωμένους και διαπίστωσαν ότι η απόδοση του εγκεφάλου βελτιώνεται, όταν συνδυάζουν μια γνωστική εργασία με το περπάτημα.

«Εάν εντοπίσουμε τους super-agers, θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τον εγκέφαλο και τη γήρανση. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, επειδή στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπήρχαν εξωτερικές ενδείξεις αυτής της ικανότητας και οι άνθρωποι αγνοούσαν ότι ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά» ανέφερε σχετικά η Ελένη Πατελάκη, διδακτορική φοιτήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο NeuroImage.

Η διαφορά των σούπερ εγκεφάλων 

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν την ίδια γνωστική εργασία ενώ παρέμεναν καθιστοί και ενώ περπατούσαν. Οι 37 άνδρες και οι γυναίκες, ηλικίας 62 έως 79 ετών, σημείωσαν παρόμοια βαθμολογία στην εργασία, όταν κάθονταν. Όταν, όμως επανέλαβαν την ίδια εργασία ενώ βάδιζαν, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα άτομα βελτίωσαν τις γνωστικές τους επιδόσεις.

«Από την παρατήρησή μας προέκυψαν επτά άτομα, οπότε θεωρούμε ότι αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα μπορεί να αποτελεί ένδειξη της “υπερ-γήρανσης”. Τώρα που γνωρίζουμε πού και πώς να ψάξουμε στον εγκέφαλο για να βρούμε τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε περισσότερους» εξηγεί η δρ. Πατελάκη.

Για να παρατηρήσουν αυτές τις αλλαγές και να υπολογίσουν πώς ο εγκέφαλος ανταποκρίθηκε στη διπλή αυτή εργασία, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την κινητή απεικόνιση εγκεφάλου/σώματος (MoBI).

Όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των ηλικιωμένων που ευνοήθηκαν από το περπάτημα, ο εγκέφαλός τους ήταν σε θέση να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί στην εργασία, καθώς ήταν ευέλικτοι στη χρήση ορισμένων μετωπιαίων πόλων. Ωστόσο, τα ίδια άτομα έχασαν την ευελιξία τους στη χρήση των υπόλοιπων νευρώνων, παρόμοια με τους συνομηλίκους τους που δεν βελτιώθηκαν στην εργασία τους ενώ περπατούσαν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται ή η ευελιξία του στην ανακατανομή των νευρωνικών πόρων κατά τη διάρκεια του περπατήματος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προστασία της γνωστικής ικανότητας καθώς γερνάμε.

Η εγκεφαλική προσαρμοστικότητα αποτελεί έναν δείκτη της υγείας του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να γνωρίζουν πού ακριβώς να ψάξουν.

Θα μπορούσε το ίδιο να ισχύει και για τους νεαρούς ενήλικες;

Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως από την ίδια ομάδα ερευνητών, απέδειξαν ότι ορισμένοι νέοι και υγιείς άνθρωποι βελτιώνουν επίσης τις επιδόσεις τους σε γνωστικά τεστ ενώ περπατούν, αλλάζοντας τη χρήση των νευρικών πόρων.

Διαβάστε επίσης

Μυαλό για πάντα νέο: Αυτό είναι το μυστικό των αιωνόβιων

Είστε 55αρης και δυσκολεύεστε να κάνετε δύο πράγματα μαζί; Για ποια νόσο πρέπει να ανησυχήσετε