Δεν χρειάζεται ένα απότομο κορνάρισμα από κάποιο αυτοκίνητο που σας προσπέρασε για να νιώσετε την πίεσή σας να εκτοξεύεται. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου που δημοσιεύεται στο JACC Advances έρχεται να επιβεβαιώσει μέσα από το μεγαλύτερο έως σήμερα πληθυσμιακό δείγμα, αυτό για το οποίο σωρεία παλαιότερων ερευνών έχει προειδοποιήσει: όχι απλώς το κόλλημα στην κίνηση αλλά και ο θόρυβος των αυτοκινήτων και της κυκλοφορίας είναι αρκετοί για να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Πέρα από τον σημαντικότερο όγκο πληθυσμιακών δεδομένων, στα σημεία υπεροχής της πρόσφατης μελέτης είναι ότι κατάφερε να αποδείξει ότι η ηχορύπανση είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την υπέρταση και να αποτυπώσει την αιτιώδη σχέση μεταξύ θορύβου από την οδική κυκλοφορία και υπέρτασης, χάρη στη σύνταξη μιας προοπτικής μελέτης με δεδομένα από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου που καλύπτουν τα αποτελέσματα υγείας στην πορεία του χρόνου.

ο επικεφαλής συγγραφέας Jing Huang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, σε δελτίο τύπου

Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για πάνω από 240.000 άτομα ηλικίας 40 – 69 ετών χωρίς εγκατεστημένη υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης. Ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία εκτιμήθηκε από τις παρεχόμενες διευθύνσεις κατοικίας και τη μεθοδολογία “CNOSSOS-EU”, ένα κοινό µεθοδολογικό πλαίσιο αξιολόγησης του θορύβου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από τα οκτώ έτη που διήρκησε η παρακολούθηση, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν τα νέα περιστατικά υπέρτασης και επιπλέον ότι:

  • οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στην οδική κυκλοφορία είχαν περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση
  • όσο αυξανόταν η ένταση του θορύβου, τόσο αυξανόταν σταθερά και ο κίνδυνος για την αρτηριακή πίεση

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι οι παραπάνω συσχετίσεις διατηρήθηκαν ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση της έκθεσης σε μικροσωματίδια και διοξείδιο του αζώτου, τα άτομα δηλαδή με μεγάλη έκθεση τόσο στην ηχορύπανση όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση εμφάνισαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που μαρτυρά έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

«Πρόκειται για την πρώτη μέχρι σήμερα μεγάλου μεγέθους προοπτική μελέτη που ασχολείται άμεσα με την επίδραση του θορύβου από την οδική κυκλοφορία στη συχνότητα πρωτοεμφάνισης υπέρτασης. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στην παρούσα δημοσίευση παρέχουν υψηλότερης ποιότητας αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την προσπάθεια αλλαγών στην ηχορύπανση από τους δρόμους και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας» κατέληξε ο Jiandong Zhang, ερευνητής καρδιαγγειακών νοσημάτων στο Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill που παρέθεσε τον σχολιασμό του στην επιστημονική δημοσίευση.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι τα ευρήματα μπορούν να ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας απέναντι στις επιπτώσεις της έκθεση στον θόρυβο από την κίνηση στους δρόμους, αμβλύνοντας ενδεχομένως τις συνέπειες της έντονης κυκλοφορίας μέσα από ενέργειες όπως καθορισμό αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για την ηχορύπανση των δρόμων, τη βελτίωση των οδικών συνθηκών και του αστικού σχεδιασμού και την επένδυση σε προηγμένη τεχνολογία για πιο αθόρυβα οχήματα.

Διαβάστε επίσης: 

Παχυσαρκία: Ο παράγοντας που σας προσθέτει κιλά – Δεν είναι το φαγητό!

Άνοια: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 27% τον κίνδυνο για τους κατοίκους των πόλεων

Επιληψία: Ένοχες η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση