Από την προπόνηση με εντατικούς ρυθμούς έως τον χορό, η άσκηση είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να βελτιώσει την διάθεση και την ευεξία.

Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν έναν ακόμη τρόπο να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, μέσω ασκήσεων συνειδητιής και βαθιάς αναπνοής.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περνούν πέντε λεπτά ημερησίως σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής επί ένα μήνα σημειώνουν έχουν καλύτερη διάθεση και λιγότερη ανησυχία σύγκριτικά με όσους έκαναν μόνο διαλογισμό.

Στο πείραμα ζητήθηκε από 108 συμμετέχοντες να εξασκήσουν τρεις διαφορετικές ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμού για πέντε λεπτά την ημέρα στο σπίτι σε μια ώρα που τους εξυπηρετουσε.

Την πρώτη αναπνευστική άσκηση έκαναν 30 άτομα. Η άσκηση κυκλικής αναπνοής απαιτούσε να εισπνεύσουν αργά και να πάρουν άλλη μια σύντομη εισπνοή λίγο πριν εκπνεύσουν όσον το δυνατό μεγαλύτο χρονικό διάστημα.

Περίπου 21 άτομα έκαναν τη δεύτερη αναπνευστική άσκηση η οποία απαιτούσε να εισπνεύσουν αργά, να κρατήσουν την αναπνοή τους, να εκπνεύσουν  και να κρατήσουν για λίγο την ανάσα τους.

Όσο για την τρίτη άσκηση – τoν κυκλικό υπεραερισμό – την έκαναν 33 άτομα τα οποία έπρεπε να εισπνεύσουν βαθιά και να πραγματοποιούν κοφτές εκπνοές για 30 φορές προτού εκπνεύσουν πλήρως (δύσκολο!).

Οι τελευταίοι 24 υποψήφιοι έκαναν απλά μια άσκηση διαλογισμού – δεν απαιτούσε συγκεκριμενη αναπνευστική άσκηση, απλά παρατηρούσαν την ανάσα τους και εστίαζαν την προσοχή τους στο παρόν.

Ένα μήνα μετά οι συμεμτέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς την επίδραση των αναπνευστικών ασκήσεων στα επίπεδα άγχους και ανησυχίας. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports Medicine και έδειξαν ότι η επίδραση των αναπνευστικών ασκήσεων στο στρες των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με άλλες παρεμβάσεις.

Όταν μάλιστα η εστίαση στην εκπνοή είναι μεγαλύτερη από τον χρόνο της εισπνοής η ερευνήτρια του Στάνφορτν Δρ Melis Yilmaz Balban επισημαίνει ότι το ηρεμιστικό και αντι στρες αποτέλεσμα της αναπνευστικής άσκησης είναι μεγαλύτερο.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και βελτιώσεις στο μοτίβο του ύπνου των συμμετεχόντων, αλλά τελικά δεν εντόπισαν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων.

Διαβάστε επίσης

Πίεση: Η αναπνευστική τεχνική που τη μειώνει όσο ένα αντιυπερτασικό