Η επιστήμη μπορεί να εξελίσσεται και οι έρευνες να μας αποκαλύπτουν νέα δεδομένα ή να ανατρέπουν τα ήδη γνωστά, ωστόσο ένα πράγμα παραμένει αναλλοίωτο μέσα σε αυτή τη ροή επιστημονικής γνώσης: πρέπει να διατηρούμε σε έλεγχο τις τιμές της χοληστερόλης μας.

Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης συνιστούν μεγάλη απειλή για τον καρδιαγγειακό σύστημα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) να μας υπενθυμίζει ότι ένα άτομο πεθαίνει κάθε 34” στις ΗΠΑ από καρδιαγγειακή νόσο. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική ανάγκη η μείωση των τιμών της χοληστερόλης για το καλό της καρδιαγγειακής και της συνολικής υγείας.

Ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι να «δαμάσουμε» την χοληστερόλη; Οι ειδικοί απαντούν:

Κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές

Είμαστε ό,τι τρώμε.  Κάνοντας υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας φροντίζουμε τη συνολική μας υγεία. Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι η μείωση της πρόσληψης λίπους στη διατροφή. Επιλέγουμε μονοακόρεστα λιπαρά, κατά προτίμηση από το ελαιόλαδο, άφθονες φυτικές ίνες καθημερινά και ψάρια τουλάχιστον δις εβδομαδιαίως.

Μειώνουμε επεξεργασμένα κρέατα, τηγανητά και έτοιμα αρτοσκευάσματα.

Ασκούμαστε

Με 150 λεπτά μέτριας προς μεγάλης έντασης αεροβική προπόνηση την εβδομάδα μπορούμε να μειώσουμε τόσο την χοληστερόλη όσο και την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία.

Κοιμόμαστε επαρκώς

Το μερίδιο του ανεπαρκούς ύπνου στην αύξηση των τιμών της χοληστερόλης δεν είναι αμελητέο τονίζουν οι ειδικοί. Για να εξασφαλίσετε τον ποιοτικό ύπνο φροντίστε να μην τρώτε βαριά γεύματα το βράδυ, αποφύγετε το αλκοόλ λίγο πριν την κατάκλιση και μην αμελείτε τη συστηματική άσκηση.

Ελέγχουμε το στρες

Αν ο στόχος σας φαίνεται άπιαστος – τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ένας στους έξι νιώθει αγχωμένος την ώρα που ξυπνάει το πρωί – θα πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας.

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε συστηματικά υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες που με τη σειρά τους οδηγούν σε υψηλές τιμές πίεσης, σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Επομένως προσπαθήστε να τιθασεύσετε το στρες με όποιον τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει: γιόγκα, διαλογισμό, ένα χόμπι ή απλά μια βόλτα στην εξοχή.

Διαβάστε επίσης

Το χειμωνιάτικο όσπριο που ρίχνει την πίεση, την χοληστερόλη και αδυνατίζει

Χοληστερόλη: Το ένζυμο που τη ρίχνει – Το τρόφιμο που το περιέχει