Τα φύλλα του ελαιόδεντρου ενδεχομένως κρατούν τον κλειδί για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, μιας χρόνιας πάθησης που απειλεί την γονιμότητα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biomedical Science.

Ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία και εμφύτευση ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός από τη φυσιολογική που είναι το ενδομήτριο, δηλαδή το εσωτερικό της μήτρας. Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-45 ετών).

Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν ορμονικές και μη ορμονικές θεραπείες. Οι ορμονικές θεραπείες περιλαμβάνουν την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και προγεσταγόνα σε πολλές μορφές. Οι μη ορμονικές αγωγές περιλαμβάνουν αναλγητικά όπως παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη με στόχο να μειώσουν τον πόνο.

Η ενδομητρίωση εξαρτάται από τα οιστρογόνα, τις κατεξοχήν θηλυκές ορμόνες που ρυθμίζουν τις αναπαραγωγικές λειτουργίες του γυνακείου οργανισμού. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης άλλα όργανα όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, το στήθος, το δέρμα, τα μαλλιά, τους βλεννογόνους, τους μύες της πυέλου και τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Δρ. Sang Jun Han, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Κέντρο για την Αναπαραγωγική Ιατρική στο Baylor College of Medicine

Ο καθηγητής Han και η ομάδα του αναζητούν πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης από αυτές που αναφέρθηκαν. Σε προηγούμενη μελέτη ο καθηγητής Han είχε δείξει ότι ο υποδοχέας οιστρογόνου-β (ER-beta), ο οποίος είναι ένας από τους δύο υποδοχείς που μεσολαβούν στις επιδράσεις των οιστρογόνων στα κύτταρα παράλληλα με τον υποδοχέα οιστρογόνου- α (ER-alpha), συμβάλλουν στην εξέλιξη της πάθησης.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η επιλεκτική καταστολή της δραστηριότητας του ER-β θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της ενδομητρίωσης χωρίς τις παρενέργειες των τρεχουσών ορμονικών θεραπειών που στοχεύουν το ER-α», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας  της μελέτης Δρ. Yuri Park, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor.

Πρόσφατα, ο Han και η ομάδα του μελέτησαν σε κυτταρικές καλλιέργειες πλήθος φυτικών συστατικών αναζητώντας ενώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μη ορμονικές λύσεις αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης. Διαπίστωσαν ότι η ελαιοευρωπεΐνη ή ελευρωπαΐνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς, μπορεί επιλεκτικά να αναστείλει τη δραστηριότητα του ER-β, αλλά όχι τη δραστηριότητα του ER-α. Επιπλέον, η ένωση αυτή ήταν σε θέση να καταστείλλει την ανάπτυξη βλαβών ενδομητρίωσης σε ποντίκια χωρίς παρενέργειες.

H ελαιοευρωπεΐνη (oleuropein) είναι ένας σεκοϊριδοειδής γλυκοζίτης (secoiridoid glucoside) χαρακτηριστικός των Ολεασών (Oleaceae) και αποτελεί το κύριο πολυφαινολικό συστατικό της ελιάς (Olea europaea), από την οποία και ονομάστηκε.

Επιπρόσθετα η ελαιοευρωπεΐνη δεν ήταν τοξική για το ήπαρ ούτε επηρέασε τη γονιμότητα των θηλυκών ποντικιών. Επίσης σε ποντίκια με ενδομητρίωση η ελαιοευρωπεΐνη βελτίωσε τα ποσοστά γονιμότητας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα φιλοδοξεί η ελαιοευρωπεΐνη να εξεταστεί περαιτέρω ως μία φυσική εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Σημείωνεται τέλος ότι οι δράσεις της ελαιοευρωπαΐνης είναι πολλές, και παράλληλα με αυτή που αφορά την καταπολέμηση της ενδομητρίωσης μελετάται και η αντιμικροβιακή και αντιική της δράση.

Διαβάστε επίσης

Ενδομητρίωση – Καρκίνος ωοθηκών: Ποιες ομοιότητες έχουν οι δύο παθήσεις

Ενδομητρίωση: Η διατροφή που προφυλάσσει και ανακουφίζει τα συμπτώματα

Ενδομητρίωση: Η θεραπεία που μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την ερωτική ζωή