Μια οικιακή συσκευή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καρδιακή υγεία των ανθρώπων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), υποστηρίζει ομάδα ερευνητών από το Johns Hopkins Medicine. Ειδικότερα, τα ερευνητικά συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine υποστηρίζουν ότι η χρήση ιονιστών στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει ορισμένους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας αυτών των ασθενών, οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με συμπτώματα όπως δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και χρόνιος βήχας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως οι αρρυθμίες, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή, είναι συνήθεις σε άτομα με ΧΑΠ, ενώ ο συνδυασμός των δύο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Η νέα έρευνα αποτελεί συνέχεια μιας μεγαλύτερης εργασίας του Johns Hopkins, με τίτλο The Clean Air Study, η οποία διερεύνησε τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικών χώρων στη ΧΑΠ και διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα των πασχόντων μειώθηκαν μετά τη χρήση ιονιστών.

«Έχουμε δει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο σπίτι, όπου οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους, συμβάλλει στην επιδείνωση της αναπνευστικής υγείας. Υποθέτουμε ότι αυτή η ρύπανση αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακών νόσων σε άτομα με ΧΑΠ», λέει η επικεφαλής συγγραφέας, Sarath Raju, βοηθός καθηγητή ιατρικής και ειδικευόμενη στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι μελετητές στρατολόγησαν 85 άνδρες και γυναίκες από την αρχική μελέτη, ηλικίας κατά μέσο όρο 65 ετών, με ΧΑΠ. Εξειδικευμένοι τεχνικοί έλαβαν δείγματα σωματιδίων του αέρα των εσωτερικών χώρων όπου ζούσαν οι συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε ότι ένα από τα μικρότερα είδη σωματιδίων, το PM 2.5, μπορεί να είναι επιζήμιο για την αναπνευστική και καρδιακή υγεία, αφού διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων, προκαλώντας φλεγμονή. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των PM 2,5 στα σπίτια των συμμετεχόντων ήταν κατά μέσο όρο 13,8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό πόδι, τη στιγμή που, σύμφωνα με τις συστάσεις, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12 μικρογραμμάρια, ώστε να θεωρείται υγιής ο αέρας.

Μετά από αυτό το πρώτο στάδιο, 46 τυχαία επιλεγμένοι συμμετέχοντες έλαβαν δύο φορητά καθαριστικά αέρα με φίλτρα HEPA και άνθρακα για χρήση στο σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν συσκευές από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί τα φίλτρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν και μέτρησαν αρκετούς δείκτες πνευμονικής και καρδιακής υγείας καρδιάς, όπως η αρτηριακή πίεση και τα υπερηχογραφήματα καρδιάς σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές:

-μετά από 1 εβδομάδα

-μετά από 3 μήνες

μετά από 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των κλινικών δοκιμών, οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές καταγραφής καρδιακού ρυθμού, ώστε να αξιολογηθεί η μεταβλητότητά του.

Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι και οι 46 συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν τους ιονιστές με ενεργά φίλτρα HEPA και άνθρακα παρουσίασαν βελτιωμένους δείκτες καρδιακής υγείας, με τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού τους να αυξάνεται κατά 25%. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες που είχαν τους ιονιστές χωρίς φίλτρα δεν κατέγραψαν παρόμοια αποτελέσματα. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αποτελεί κοινό δείκτη καρδιακής υγείας. Μια υγιής καρδιά προσαρμόζει συνεχώς το ρυθμό της, για να ανταποκριθεί στις φυσικές απαιτήσεις του σώματος και, ως εκ τούτου, έχει υψηλότερη μεταβλητότητα. Επιπροσθέτως, 20 συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν διαρκώς τους ιονιστές με τα ενεργά φίλτρα όσο βρίσκονταν στο σπίτι κατέγραψαν 105,7% αύξηση σε ένα μέτρο μεταβλητότητας της καρδιακής υγείας, του RMSSD, που σχετίζεται με βελτιωμένη καρδιακή ικανότητα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε, επίσης, τις επιπτώσεις ορισμένων νανοσωματιδίων που εντοπίστηκαν στα σπίτια των συμμετεχόντων, τα οποία είναι σε θέση να ταξιδεύουν στο βαθύτερο σημείο των πνευμόνων και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Στην αξιολόγησή 29 σπιτιών, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ της αύξησης αυτών των νανοσωματιδίων και χειρότερων δεικτών καρδιακής υγείας.

«Τα νανοσωματίδια ενδέχεται να επιδρούν με τον πιο ισχυρό τρόπο στην υγεία», λέει η συγγραφέας της μελέτης Meredith McCormack, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής στο Johns Hopkins και Διευθύντρια του Breathe Center. «Αυτά τα σωματίδια και άλλοι εσωτερικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή σε ευαίσθητους ασθενείς, όπως αυτοί με ΧΑΠ».

«Στο μέλλον, η χρήση ιονιστών ίσως θα έπρεπε να συστήνεται στους ασθενείς μαζί με τα φάρμακα, ενώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη σημασία του οικιακού περιβάλλοντος», καταλήγει η Raju.

Διαβάστε ακόμη:

ΧΑΠ: Ο απρόσμενος παράγοντας που επιδεινώνει τις εξάρσεις της νόσου

ΧΑΠ: Η απλή εξέταση – κλειδί για την πρώιμη διάγνωση της νόσου

ΧΑΠ: Επαναστατική μέθοδος «δίνει ανάσα» στους ασθενείς